Przepisy na dania z miodem
Miód nadaje cudowny aromat i smak wielu daniom, dlatego udostępniamy Wam kilka świetnych przepisów na dania z miodem.
Zachęcamy do używania miodu jako dodatek do dań głównych oraz jako marynata do mięs. Idealne na obiady oraz popołudniowe grillowanie. Zanim przejdziemy do sedna kilka ciekawostek o miodzie i pszczołach
- - miód jest jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje
- - pszczoły produkują również wosk, którego ludzie używają do produkcji kosmetyków, świec oraz lakierów
- - miód od dawna uważany był za źródło zdrowia
- - aby wydzielić jeden kilogram wosku, pszczoły muszą zużyć około 3,5kg miodu
- - pszczoły porozumiewają się za pomocą dźwięków i tańców
- - 4 miliony kwiatków – tyle muszą odwiedzić pszczoły, aby zebrać nektar, który wystarczy na 1kg miodu
Dzięki dodaniu miodu do potraw i marynat stają się one pachnące oraz niezwykle smaczne.
Łosoś z miodem i ketchupem
Składniki:
- - 5-6 kawałków fileta z łososia
- - 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- - sól
- - pieprz
- - 3 średnie ząbki czosnku
- - 3 łyżki soku z cytryny
- - 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- - 4 łyżki ketchupu
- - 2 łyżki oliwy
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę (jeśli nie mamy praski należy po prostu czosnek bardzo drobno posiekać i zgnieść nożem na desce, aby wydobyć soki i zapach), następnie dodajemy miód, ketchup oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ryby. Łososia filetujemy ze skóry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne do którego wlewamy oliwę, którą następnie należy rozsmarować po całym naczyniu. Kawałki ryby smarujemy marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni Celsjusza na około pół godziny. Podajemy na ciepło.
Udka z miodem i ketchupem
Składniki:
- - 4 ćwiartki z kurczaka
- - 2 łyżki miodu rzepakowego
- - 5-6 łyżek ketchupu pikantnego
- - 3 ząbki czosnku
- - 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- - sól
- - pieprz
- - olej
Ćwiartki z kurczaka należy przekroić tak aby pałka oraz udko były oddzielnie. Mięso myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, ketchup oraz przyprawy wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Marynatę dobrze jest zrobić kilka minut przed jej użyciem aby nabrała smaku i aromatu. Kiedy kurczak jest gotowy smarujemy go dokładnie marynatą i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Dodajemy odrobinę oleju. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy blachę, rozcinamy folię i wkładamy znów do piekarnika na około 5-10 minut w którym włączamy termoobieg. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz surówką. A na deser lody z miodem akacjowym.
Pierogi z jagodami i miodem
Składniki:
- - 2 szklanki mąki
- - 1/2 szklanki gorącej wody
- - szczypta soli
- - 1 szklanka jagód
- - 3-4 łyżki cukru
- - 3 łyżki miodu lipowego
Mąkę trzeba przesiać przez sitko do miski. Dodajemy sól. Powoli wlewamy wodę mieszając łyżką. Kiedy wlejemy już całą wodę i ciasto nie jest za gorące wyrabiamy je dłońmi. Jeśli ciasto jest za gęste należy dodać trochę wody – również gorącej, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki. Gotowe ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowanie jagód. Jagody mogą być świeże lub mrożone. Jeśli mamy mrożone jagody nie rozmrażamy ich. Nakładamy na krążek z ciasta jagody wymieszane z miodem i dokładnie oraz starannie zalepiamy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy od czasu wypłynięcia przez około 2-3 minut. Do wody w której gotujemy pierogi można dodać odrobinę oleju zapobiegnie to sklejeniu się pierogów. Podajemy polane śmietaną oraz miodem.
Napisz komentarz Anuluj