kurczak-z-miodem

Luzowane udka z kurczaka w marynacie z ostrej papryki i miodu gryczanego

Składniki:
  • 4 sztuki udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kucharka lub przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki miodu gryczanego (polecamy kremowy)
  • 4 łyżki oleju

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce ( papryka ostra i słodka, kucharek, ketchup, musztarda, miód gryczany – płynny lub kremowy i olej ). Dokładnie wszystko łączymy. Odstawiamy marynatę na czas luzowania udek z kurczaka. Potrzebny Nam do tego będzie ostry nóż i jeśli ktoś robi to pierwszy raz odrobina cierpliwości. Kładziemy udko na desce i nacinamy mięso przy chrząstce a następnie tniemy je wzdłuż kości jednocześnie oddzielając je od niej. Następnie myjemy mięso i suszymy delikatnie ręcznikiem papierowym. Układamy w misce i nacieramy marynatą. Odstawiamy na 1h do lodówki. Niektórzy radzą odstawić mięso w marynacie na całą noc lub na kilka godzin. Jeśli lubimy łagodny aromat miodu wystarczy kilka godzin - miód gryczany ma bardzo ostry i specyficzny zapach. Sposób pieczenia jest dowolny. Na grillu, w piekarniku bezpośrednio na blaszce czy też w woreczku. Pyszne i pachnące nutką miodu gryczanego podajemy z surówką.

Do przepisu użyliśmy miód gryczany kremowany ze sklepu internetowego Mybee.

Jedna myśl nt. „Luzowane udka z kurczaka w marynacie z ostrej papryki i miodu gryczanego

  1. Pingback: Karkówka pieczona w woreczku | Gotowanie jest dla wszystkich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>