przepis na mazurka z miodem
Autor marca 27, 2019 0 Komentarzy

Przepis na mazurka z miodem rzepakowym

Składniki:

  • 400 gram mąki tortowej
  • 200 gram masła
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 250 gram konfitur z brzoskwiń
  • 2 garście rodzynek
  • garść moreli
  • 200 gram płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu rzepakowego

Przepis na mazurka

Mąkę, sól, cukier waniliowy i cukier puder mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Dokładnie ale i w miarę możliwości szybko wyrabiamy ciasto (tak jak ciasto kruche). Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. W tym czasie w miseczce mieszamy rodzynki, morele (pokrojone) i płatki migdałowe (możemy dodać inne bakalie w zależności od upodobań).

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części (3 większe i 1 mniejszą). 3 większe kawałki rozwałkowujemy (średnica blaszki do tego przepisu to około 35 cm). Pierwszy placek układamy na blaszce (można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Na ciasto nakładamy konfitury i miód rzepakowy (można je wcześniej w miseczce wymieszać). Na rozsmarowane konfitury i miód kładziemy drugi placek ciasta i znów smarujemy miodem. Na to kładziemy mieszankę z bakalii. Następnie kładziemy trzeci placek i wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.

4 kawałek ciasta (najmniejszy) formujemy w wałeczek (najlepiej jest to wykonać dłońmi) i obtaczamy nim brzegi mazurka. Po wyjęciu studzimy i dekorujemy. Można na przykład oblać ciasto polewą czekoladową, i/lub posmarować miodem. W przypadku wykonywana tego konkretnego przepisu ozdobiliśmy wierzch konfiturami i posypaliśmy mieszanką bakalii. Do przepisu użyliśmy miodu rzepakowego ze sklepu internetowego Mybee. Ten mazurek zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Napisz komentarz