mazurek-miod-rzepakowy2

Mazurek z miodem rzepakowym

Składniki:
  • 400 gram mąki tortowej
  • 200 gram masła
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 250 gram konfitur z brzoskwiń
  • 2 garście rodzynek
  • garść moreli
  • 200 gram płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu rzepakowego

Mąkę, sól, cukier waniliowy i cukier puder mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Dokładnie ale i w miarę możliwości szybko wyrabiamy ciasto (tak jak ciasto kruche). Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. W tym czasie w miseczce mieszamy rodzynki, morele (pokrojone) i płatki migdałowe (możemy dodać inne bakalie w zależności od upodobań ). Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części (3 większe i 1 mniejszą). 3 większe kawałki rozwałkowujemy (średnica blaszki do tego przepisu to około 35 cm). Pierwszy placek układamy na blaszce (można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Na ciasto nakładamy konfitury i miód (można je wcześniej w miseczce wymieszać). Na rozsmarowane konfitury i miód kładziemy drugi placek ciasta i znów smarujemy miodem. Na to kładziemy mieszankę z bakalii. Następnie kładziemy trzeci placek i wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. 4 kawałek ciasta ( najmniejszy ) formujemy w wałeczek (najlepiej jest to wykonać dłońmi) i obtaczamy nim brzegi mazurka. Po wyjęciu studzimy i dekorujemy. Można na przykład oblać ciasto polewą czekoladową, i/lub posmarować miodem. W przypadku wykonywana tego konkretnego przepisu ozdobiliśmy wierzch konfiturami i posypaliśmy mieszanką bakalii. Do przepisu użyliśmy miodu rzepakowego ze sklepu internetowego Mybee. Ten mazurek zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. mazurek-miod-rzepakowy

3 myśli nt. „Mazurek z miodem rzepakowym

  1. Renata

    Bardzo smacznie brzmi przepis. Właśnie szukałam przepisu na dobrego mazurka. Mam miód kupiony w Mybee, więc wszystkie składniki mam. Ale mam też pytanie, co z czwartą częścią ciasta, tą najmniejszą?
    Wesołych Świąt i smacznego nie tylko jajka.

    Odpowiedz
    1. admin Autor wpisu

      Z czwartego kawałka ciasta ( najmniejszego ) formujemy wałeczek ( najlepiej dłońmi ) aby móc otoczyć nim mazurka ( ładne wykończenie zapewnia, że ciasto będzie apetycznie wyglądało na stole )

      Odpowiedz
  2. Pingback: Miód do potraw | Blog sklepu z miodami MyBee.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>