Przepis na mazurka z miodem rzepakowym
Składniki:
- 400 gram mąki tortowej
- 200 gram masła
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 250 gram konfitur z brzoskwiń
- 2 garście rodzynek
- garść moreli
- 200 gram płatków migdałowych
- 4 łyżki miodu rzepakowego
Przepis na mazurka
Mąkę, sól, cukier waniliowy i cukier puder mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Dokładnie ale i w miarę możliwości szybko wyrabiamy ciasto (tak jak ciasto kruche). Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. W tym czasie w miseczce mieszamy rodzynki, morele (pokrojone) i płatki migdałowe (możemy dodać inne bakalie w zależności od upodobań).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części (3 większe i 1 mniejszą). 3 większe kawałki rozwałkowujemy (średnica blaszki do tego przepisu to około 35 cm). Pierwszy placek układamy na blaszce (można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Na ciasto nakładamy konfitury i miód rzepakowy (można je wcześniej w miseczce wymieszać). Na rozsmarowane konfitury i miód kładziemy drugi placek ciasta i znów smarujemy miodem. Na to kładziemy mieszankę z bakalii. Następnie kładziemy trzeci placek i wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
4 kawałek ciasta (najmniejszy) formujemy w wałeczek (najlepiej jest to wykonać dłońmi) i obtaczamy nim brzegi mazurka. Po wyjęciu studzimy i dekorujemy. Można na przykład oblać ciasto polewą czekoladową, i/lub posmarować miodem. W przypadku wykonywana tego konkretnego przepisu ozdobiliśmy wierzch konfiturami i posypaliśmy mieszanką bakalii. Do przepisu użyliśmy miodu rzepakowego ze sklepu internetowego Mybee. Ten mazurek zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Napisz komentarz Anuluj