Healthy cereal with milk and strawberry on wooden table

Miód do potraw

Miód idealny dodatek do prostych i gotowych potraw oraz deserów

Produkt spożywczy o niezwykle długim terminie przydatności, niepowtarzalnym zapachu i smaku. Idealny do ciast, ciasteczek, jako dodatek do deserów i przekąsek oraz jako marynata do mięs.

Krótka charakterystyka miodów:

  • miód akacjowy – jeden z najpopularniejszych miodów. Wybierany często ze względu na aromatyczny zapach i smak akacji oraz powolny proces krystalizacji. Pozytywnie wpływa na układ trawienny.
  • miód gryczany – o charakterystycznym korzennym smaku. Świetny jako dodatek do piwa i pierników. Dzięki dość wysokiemu zawartości żelaza wspomaga produkcję hemoglobiny. Ponad to wspomaga układ krążenia.
  • miód lipowy – uznawany przez smakoszy za najsmaczniejszy miód nektarowy. Zapach mocno przypomina woń kwiatów lipy. Smak słodki, lekko pikantny, delikatnie miętowy.
  • miód spadziowy – uznawany za najszlachetniejszy spośród wszystkich miodów. Pozyskiwany ze spadzi takich drzew jak jodła, sosna i świerk. Dość łagodny w smaku, mniej słodki od pozostałych rodzajów miodu.
  • miód rzepakowy – zapach dość łagodny , zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. W smaku bardzo słodki z delikatną nutą goryczy. Z właściwości zdrowotnych rozszerza naczynia wieńcowe serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
  • miód wielokwiatowy - nazywany miodem "tysiąca kwiatów". Smak i zapach różni się w zależności od tego z jakich kwiatów powstał miód.
  • miód wrzosowy - najtrudniejszy miód do pozyskania w Polskich warunkach. Miód ten jest bardzo esencjonalny i i posiada silny, naturalny zapach wrzosu. Zalecany w leczeniu kamicy nerkowej.
Sam wybierz, który najlepszy jest dla Ciebie, my podpowiadamy jakie potrawy i desery można zrobić z użyciem miodu oraz jakiego użyć aby wydobyć z niego niesamowitą paletę smaków i zapachów.

Przekąski 

Bananowe chipsy z miodem

  • 4 średniej wielkości banany (powinny być twarde, ale nie zielone)
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Miód-akacjowy-2

Piekarnik należy rozgrzać do około 70stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (najlepszy jest brązowy) i układamy na niej pokrojone w cienkie plasterki banany (dobrze jest banana kroić pod skosem wtedy plasterki są większe). Wkładamy blachę do piekarnika, włączamy termoobieg i pamiętamy aby nie zamknąć drzwiczek do końca bo wtedy chipsy się spalą. Banany trzymamy w piekarniku 30 minut, po 15 minutach przewracając je na drugą stronę. W tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny. I po wyjęciu bananów z piekarnika, póki są gorące smarujemy je z dwóch stron przy użyciu np. pędzelka mieszanką miodu i soku z cytryny. Odkładamy do wystygnięcia.

Jogurt naturalny z miodem i orzechami

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
Lipowy-mod

Orzechy włoskie jeśli są to większe kawałki kroimy na pół wkładamy do miski i dodajemy resztę składników i pół łyżki miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do mniejszej miseczki i polewamy wierzch resztką miodu.

Tosty z truskawkami i miodem porcja dla 2 osób

    • 6 kromek tostu pszennego
    • 6 łyżek białego serka kanapkowego bez dodatków
    • 10-15 ładnych średniej wielkości truskawek
    • 4-6 łyżeczek płynnego miodu wielokwiatowego
miod-wielokwiatowy-2

Pieczywo tostowe opiekamy w tosterze. Wszystkie kromki kroimy po przekątnej, smarujemy serkiem, układamy na nich umyte,osuszone i pokrojone w plasterki truskawki. Na koniec polewamy płynnym miodem wielokwiatowym.

Owsianka z owocami i miodem

      • 6 łyżek płatków owsianych
      • 1 banan (nie powinien być zielony)
      • 1 kiwi
      • 5-7 truskawek
      • kilka sztuk malin
      • 1 czubata łyżka miodu lipowego
Lipowy-mod

Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i przykrywamy żeby napęczniały. Mleka ma być jedynie tyle aby przykryły płatki. W międzyczasie płuczemy i kroimy owoce. Kiedy płatki są już gotowe dodajemy do nich owoce i polewamy miodem.

Desery

Lody z miodem

        • 1 gałka sorbety malinowego
        • 1 gałka sorbetu truskawkowego
        • 1 gałka sorbetu cytrynowego
        • 1 łyżka miodu akacjowego
        • 1 łyżka rodzynek
        • kilka sztuk malin
Miód-akacjowy-2

Lody układamy w pucharku, polewamy połową miodu, posypujemy drobno posiekanymi rodzynkami, dekorujemy przepołowionymi malinami i polewamy drugą częścią miodu. Sorbety o delikatnym kwaśnym smaku idealnie komponują się ze słodyczą i zapachem miodu akacjowego.

Koktajl owocowy z miodem

        • 250g jagód
        • 250g malin
        • 250g czerwonych porzeczek
        • 400g truskawek
        • 5 łyżek miodu wrzosowego
        • 1l jogurtu naturalnego lub maślanki naturalnej
miod-wrzosowy-2

Owoce myjemy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy przy użyciu blendera. Dodajemy jogurt lub maślankę oraz miód. Znów miksujemy do czasu aż nie będzie żadnych większych kawałków owoców. Wsadzamy do lodówki na minimum 2h.

Pieczone morele z miodem i płatkami migdałowymi

        • 4 świeże morele
        • 8 łyżek płatków migdałowych
        • 8 łyżek miodu wielokwiatowego
        • mielony imbir
        • cynamon
        • masło do posmarowania naczynia
        • bułka tarta
        • lody – np. sorbet malinowy
miod-wielkowiatowy

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną bułki tartej. Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy w naczyniu. Obkładamy je płatkami migdałowymi i obsypujemy imbirem oraz cynamonem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika do 200stopni Celsjusza i pieczemy około 15 minut – czyli do momentu, aż morele zmiękną. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy miodem, nakładamy na talerz obok gałki lodów. Moreli nie polewamy od razu miodem, ponieważ w wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości. Więc kiedy jest ku temu okazja można nie poddawać go działaniu wysokich temperatur.

Kolejne przepisy już niedługo.

Sprawdź też babkę miodową, piernik z miodem gryczanym, mazurek, ciastka miodowo-korzenne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>