miod-lipowy-naturalny

Miód lipowy właściwości

Zawitała do nas jesień. Na dworze robi się zimniej, ciemniej i bardziej deszczowo. Dla wielu osób to niestety czas przeziębień, bólu gardła i przewlekłych katarów. Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie, warto profilaktycznie zacząć dbać o nasz organizm, wspomagając odporność organizmu.

Świetnym produktem wspierającym naturalną odporność organizmu jest miód lipowy. Nie od dziś wiadomo, że herbatki i napary z kwiatu lipy mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, wykrztuśne i przeciw zapalne. Te same kwiaty lipy dostarczają niezwykle cennego nektaru, który zebrany przez pszczoły, stanowi naturalne antidotum na jesienne przeziębienia. Miód lipowy jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej

Właściwości czyli na co pomaga miód lipowy

  • Jest stosowany w ostrych i przewlwekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok bocznych nosa oraz oskrzeli

  • Dzięki bogactwu olejków eterycznych wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne

  • Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności bakteriobójczej

  • Obniża ciśnienie krwi, dlatego stosuje się go w chorobach serca i układu krążenia

  • Stosowany jest w chorobach dróg moczowych

  • Wykazuje działanie uspokajające dlatego sprawdza się jako środek wspomagający leczenie nerwic, stresów i bezsenności

Jak stosować miód lipowy w profilaktyce przeziębieniowej

Sprawdzonym sposobem na wspieranie naturalnej odporności organizmu jest codzienne spożywanie miodu lipowego w połączeniu z pyłkiem pszczelim. Zaleca się rozpuszczenie wieczorem 2 do 3 łyżek stołowych (około 40-60 g w wypadku osób dorosłych) miodu lipowego w szklance przegotowanej i wystudzonej wody i wymięszanie z 20-30 g pyłku pszczelego. Taki roztwór należy wypijać rano na czczo, nie później niż 15 minut przed posiłkiem. Dla dzieci stosujemy odpowiednio proprcje 1-4 łyżeczek (co odpowiada 10-40 g) miodu i 1 łyżeczka (ok.7 g) pyłku.

Gdy już zachorujemy...

Przeciwdrobnoustrojowe działanie miodu lipowego wynika z obecności w miodzie oksydazy glukozy i powstawania ptzy jej współudziale nadtlenku wodoru, a także innych substancji o działaniu antybiotycznym, takich jak: lizozym i fitoncydy. Dzięki takiemu działaniu miód ma zastosowanie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych takich jak przeziębienie, kszel, chrypa, zapalenie płuc i oskrzeli. W tego typu schorzeniach miód działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, odpornościowo i wzmacniająco.

W tego typu dolegliwościach zaleca się następujące dawkowanie:

  • niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach

  • dzieci w wieku 4 do 16 lat - 10-40 g dziennie w dwóch dawkach

  • dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach

W przypadku zapalenia oskrzeli, działanie miodu jest najkorzystniejsze po rozpuszczeniu w naparach otrzymywanych z surowców o działaniu napotnym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym, a mianowicie:kwiatu lipy, korzeni i liści prawoślazu, liści szałwii, liści podbiału, ziela miodunki, ziela lebiodki i ziela tymianku. Napar taki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami dla danego zioła a następnie wystudzony słodzimy obficie miodem lipowym.

Miód lipowy

Miód lipowy kremowy

Bardzo ważne

Miodu nie należy podgrzewać do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż wraz ze wzrostem temperatury podgrzewania, traci on swoje lecznicze właściwości. Jako rodzinne gospodarstwo pszczelarskie, z najwyższą starannością dbamy o to, by nasze miody zachowały swe naturalne walory i nie przekraczamy tej temperatury rozlewu. Sprzedawane przez nas miody kremowane, dzięki swojej konsystencji są rozlewane w temperaturze 34 stopnie Celsjusza. Jest to temperatura naturalnie panująca w ulu pszczelim. Przygotowując napary z miodu, dbajmy zawsze o rozpuszczanie go w przegotowanej, ale wystudzonej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>