Miody 2014

Miód – sekretem dobrego zdrowia

Miód jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw. Posiada silne właściwości bakteriobójcze. Już wieki temu uważano, że jeden ul pszczeli może zastąpić dziesięciu lekarzy.

Możemy wyróżnić miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe oraz mieszane (nektarowo – spadziowe).

Najbardziej popularnym miodem jest miód wielokwiatowy. Charakteryzuje go łagodny smak. Jego barwa może mieć wiele odcieni: od jasnożółtego po ciemnobrązowy. Wzmacnia organizm, dlatego najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach, alergiach i katarze siennym. Ze względu na swój łagodny smak poleca się go dzieciom.

Kolejną odmianą jest miód gryczany. Ma intensywny zapach oraz ostry smak. Ma ciemnobrązową barwę. Stosuje się go podczas leczenia nerwicy, miażdżycy, chorób układu krążenia, a także przy złamaniach. Odmiana ta zawiera dużo magnezu.

W naszych polskich warunkach bardzo popularny jest także miód lipowy, który powszechnie jest uważany za najlepszy w przeziębieniu, grypie, chorobach przebiegających z wysoką gorączką, a także w schorzeniach dróg oddechowych. Działa uspokajająco i nasennie. Ma herbacianą barwę i silny zapach lipy. W smaku można wyczuć lekką gorycz.

Najsłodszym z miodów jest miód o karmelowej lub jasno słomkowej barwie – miód akacjowy. Zdarza się, że jest bezbarwny, dlatego też uważany jest za najjaśniejszy z miodów. Ma delikatny, subtelny zapach kwiatów akacji. Stosuje się go podczas leczenia zgagi, a także nadkwaśności oraz w problemach z nerkami i układem moczowym.

Jest także miód rzepakowy o bardzo łagodnym, słodkim smaku i słabym zapachu, zbliżonym do zapachu kwiatów rzepaku. Ma jasną barwę. Jest cenną odżywką w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Przydatny w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych.

Kolejnym, a zarazem ostatnim z miodów kwiatowych jest miód nawłociowy, jasnożółty lub bursztynowy. Ma słaby zapach, a w jego słodkim smaku można wyczuć cytrynowo – gorzką nutę. Stosuje się go przy nadciśnieniu tętniczym, w leczeniu nerek i stanów zapalnych dróg moczowych, a także przy stresie i wyczerpaniu organizmu.

Wyróżniamy także miód spadziowy – ciemniejszy od innych miodów, ze słabym korzennym zapachem. W smaku jest łagodny, lekko cierpki. Stosuje się go w chorobach stawów, jelit i dróg oddechowych. Posiada silne działanie bakteriobójcze.

Bardzo ważne jest przechowywanie miodu. Aby zachować jego cenne walory należy go trzymać w szczelnym naczyniu, w suchym i ciemnym pomieszczeniu. Nie można go narażać na temperatury wyższe niż 42˚C, bo traci wtedy swoje cenne właściwości.

Można go spożywać w każdej postaci. Rozsmarowany na chlebie czy rozpuszczony w szklance ciepłej wody z powodzeniem zastąpi cukier.

Jedna myśl nt. „Miód – sekretem dobrego zdrowia

  1. Pingback: Miód 2014 | Blog sklepu z miodami MyBee.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>