miod-spadziowy

Miód spadziowy właściwości

Jak powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy różni się zasadniczo od innych miodów. O ile wszystkie pozostałe miody są wytwarzane z nektaru roślin, o tyle miód spadziowy powstaje ze spadzi. Cóż to takiego ta spadź? Otóż spadź to wydzielina mszyc żerujących na igłach drzew iglastych, bądź liściach drzew liściastych. Stąd zależnie od drzew, na których pszczoły zebrały ów przerobiony przez mszyce sok, rozóżniamy dwa rodzaje miodów spadziowych: iglasty i liściasty.

Cena miodu spadziowego

Miód spadziowy dość trudno jest pozyskać, więc i jego cena należy do najwyższych spośród miodów. W tym roku, który nie należał do najbardziej miododajnych, dochodzi nawet do 60 zł za kilogram. W naszej ofercie proponujemy Państwu najwyższej jakości miód ze spadzi iglastej, zbieranej przez pszczoły w lasach bieszczadzkich, w cenie 54,9 zł za słoik o gramaturze 1,15 kg

Na co pomaga miód spadziowy?

  • Wykazuje najwyraźniejszą aktywność bakteriobójczą, dlatego szczególnie poleca się go w schorzeniach górnych dróg oddechowych

  • Polecany jako naturalne źródło pierwiastków i mikroelementów w stanach obniżonej odporności organizmu, hiperwitaminozie i anemii

  • Wykazuje działanie przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie

  • Podawany jest również w chorobach stawów, skóry oraz układu nerwowego

  • Wspomaga regulację przemiany materii

Skład miodu spadziowego ze spadzi iglastej

Jest on najbogatszym źródłem mikroelementów i pierwiastków śladowych spośród innych miodów. Dlatego wielu rodziców wykorzystuje ten miód, jako naturalne źróło witmin i mikroelementów, w diecie swoich dzieci. W jego składzie można znaleźć melecytozę, cukier spadziowy, którego trudno szukać w miodach nektarowych, oraz dwa razy więcej dekstryn i związków azotowych, a także cztery razy więcej związków mineralnych niż w pozostałych miodach.

Miód spadziowy 1kg

Miód spadziowy 0.4kg

Miód spadziowy 0.25kg

Jak rozpoznać prawdziwy miód spadziowy?

W stanie płynnym ma on barwy od brązowozielonej po zielonkawoczarną. Po skrystalizowaniu nabiera barwy ciemnobrązowej, lub zielonkawobrązowej. Prawdziwy miód spadziowy bez wątpienia powinien skrystalizować i nabrać konsystencji średnioziarnistej.

Ciekawostka

W Niemczech miody spadziowy były swego czasu podawane robotnikom pracującym w kopalni uranu, jako specjalny środek odżywczy, przeciwdziałający promieniowaniu jonizującemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>