Przepis na piernik z miodem
Piernik z miodem to jeden z najprostszych i najszybszych do przygotowania pierników. Można go spożyć od razu po upieczeniu. W cieście nie ma bakalii, lecz według uznania można je dodać. Do wyrobu ciasta należy wcześniej przygotować sobie takie składniki jak:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru ( około 200g),
- 1 szklanka naparu z kawy (z jednej łyżeczki),
- 1 szklanka miodu płynnego miodu (najlepiej nadaje się miód gryczany),
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (4 łyżeczki),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Na lukier wystarczy 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżki gorącej wody. Do dekoracji można użyć orzechy włoskie lub migdały.
Sposób w jaki robi się cisto jest bardzo prosty. Na początku trzeba oddzielić żółtka od białek. Miód, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Przy zmniejszonych obrotach miksera stopniowo dodać kawę, mąkę, olej, przyprawę korzenną i sodę. Białka ubić na sztywno. Do całości dodać piankę z białek i delikatnie wymieszać.
Do dwóch blach wysmarowanych margaryną i posypanych mąką wyłożyć ciasto. Piernik piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy ciasto jest gotowe. Cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą. Następnie lukrem polać piernik dodatkowo przystrajając go orzechami.
Smacznego życzy sklep z ekologicznymi miodami MyBee!
Napisz komentarz Anuluj