

Kardamon choć mniej znany niż imbir czy cynamon również posiada bardzo cenne dla naszego zdrowia właściwości. Ponieważ wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie rozkurczowe, jest pomocny w wielu dolegliwościach jelitowych. Łagodzi niestrawność, nudności, zgagę, wzdęcia, kolki czy zaparcia. Z racji tego że wzmaga apetyt, zlecany jest niejadkom. Przyprawa ta pomaga również w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, ale też nadmiaru soli. W związku z tym jest stosowany w dietach oczyszczających. Działa moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe. Ponieważ wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii, kardamon jest pomocny przy zrzucaniu zbędnych kilogramów. Kardamon w miodzie stosuje się jako dodatek do jabłek pieczonych, lodów i deserów. Jest idealną przyprawą do grzańca zarówno z udziałem wina jak i piwa. Jest doskonały do słodzenia kawy, gdyż eksponuje jej bukiet.
Sprawdź pozostałe produkty z kategorii Miód z dodatkami
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone.*