Filtruj według
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów naszej pasieki. Jest wybierany tak często ze względu na delikatny, aromatyczny smak akacji, powolny proces krystalizacji (bardzo długo pozostaje płynny) oraz jego pozytywny wpływ na zdrowie.
Właściwości - dlaczego warto wprowadzić miód akacjowy do swojej diety?
Miód akacjowy posiada liczne właściwości zdrowotne. Dobrze wpływa na nasze ciało, cerę i włosy. Mowa oczywiście o miodzie z pasieki, w której dba się o to, aby zachował on swoje prozdrowotne właściwości. Warto wprowadzić do swojej diety taki produkt i potraktować jako naturalny suplement. Jest bogaty bowiem w wiele witamin (B, C, H, PP). Kupując miód sztuczny bądź ,,miodopodobny" produkt w markecie, nie możemy liczyć na jego właściwości prozdrowotne.
Miód z akacji pełen zdrowotnych atrakcji
- - Pozytywny wpływ na układ trawienny - skutecznie walczy z nadkwaśnością żołądka i zgagą. Jest wskazany przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Znakomicie działa także jako środek wzmagający trawienie.
- - Odporność - miód akacjowy spożywany regularnie znacząco wzmacnia układ odpornościowy. Jest pomocny przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż ,,otula" błonę śluzową gardła, co pomaga uniknąć zakażeń i łagodzi ból. Jest bogaty w witaminy B, C, H, i PP, zawiera żelazo oraz fluor. Pomaga w gojeniu się ran. Jest pomocny przy walce z bezsennością, poprawia krążenie krwi.
- - Zwiększenie stężenia hemoglobiny - z powodzeniem mogą go stosować seniorzy i osoby z anemią. Niweluje napięcia nerwowe, sprzyja rekonwalescencji.
- - Kosmetologia - miód akacjowy ma również zastosowanie w kosmetologii, dobrze wpływa na cerę i włosy. Działa więc kompleksowo na nasz organizm.
Tajemniczy proces krystalizacji
Miód akacjowy wolno ulega krystalizacji, potrafi pozostać płynny nawet do pół roku od rozlania w słoiki. Najstarszy odnaleziony miód miał według szacunków archeologów 2500 lat, wyglądał naturalnie i miał podobną konsystencję do tego, który spożywamy dzisiaj. Dobrze przechowywany ma wyjątkową trwałość.
Subcategories