Filtruj według

Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów naszej pasieki. Wybierany najczęściej ze względu na aromatyczny smak akacji i powolny proces krystalizacji. Miód z akacji znany jest z pozytywnego wpływu na układ trawienny - skutecznie walczy z nadkwaśnością żołądka i zgagą. Jest wskazany przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Znakomicie działa także jako środek wzmagający trawienie.

Charakterystyka miodu akacjowego

Miód akacjowy to jeden z miodów o najdelikatniejszym smaku. Jasna barwa, płynna konsystencja i wyczuwalny aromat akacji czynią z niego wyjątkowo pyszną i zdrową przekąskę. Miód od wieków uważany jest za produkt wyjątkowy jest symbolem dobrobytu i obfitości. Faktycznie nie może to nikogo dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że aby uzyskać 1 kg miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z 3-6 milionów kwiatów. Nie bez przyczyny te owady uważane są za bardzo pracowite. Oczywiście mowa tu o miodzie z pasieki, w której dba się o to, aby zachował on swoje prozdrowotne właściwości, między innymi przez przechowywanie go w odpowiedniej temperaturze. Kupując miód sztuczny bądź "miodopodobny" produkt w markecie, nie możemy liczyć na jego lecznicze właściwości. Rodzinna pasieka Gładys daje gwarancję naturalnego miodu z obecnego sezonu.

Właściwości odżywcze i lecznicze miodu akacjowego

Lista zalet miodu akacjowego zdaje się nie kończyć. Jest bogaty w fruktozę, więc nie zaszkodzi osobom chorującym na cukrzycę typu 2. Spożywany regularnie znacząco wzmacnia układ odpornościowy. Jest pomocny przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż "otula" błonę śluzową gardła, co pomaga uniknąć zakażeń i łagodzi ból. Jest bogaty w witaminy B, C, H, i PP, zawiera żelazo oraz fluor. Pomaga w gojeniu się ran. Jest pomocny przy walce z bezsennością, poprawia krążenie krwi. Badania dowiodły, że miód akacjowy zwiększa stężenie hemoglobiny, z powodzeniem mogą go więc stosować seniorzy i osoby z anemią. Niweluje napięcia nerwowe, sprzyja rekonwalescencji, dobrze wpływa na procesy trawienia, łagodzi wrzody żołądka, oczyszcza wątrobę z toksyn. Miód akacjowy ma również zastosowanie w kosmetologii, dobrze wpływa na cerę i włosy. Działa więc kompleksowo na nasz organizm.

Krystalizacja i przechowywanie

Miód akacjowy wolno ulega krystalizacji, nawet po roku od otworzenia słoika wciąż może zachowywać płynność, a dobrze przechowywany ma wyjątkową trwałość. Najstarszy odnaleziony miód archeolodzy szacują na 2500 lat, wyglądał on naturalnie i miał podobną konsystencję do tego który spożywamy dzisiaj.