Filtruj według

Pierzga - jest to pokarm pszczół, który powstaje w wyniku fermentacji pyłku roślin owadopylnych bądź też wiatropylnych. Pyłek kwiatowy składany jest w komórkach plastra, gdzie zostaje zakonserwowany miodem oraz woskiem z dodatkiem wydzieliny z gruczołów ślinowych lub nektaru.Tak powstała pierzga podlega fermentacji beztlenowej i dzięki kwasowi mlekowemu ulega zakonserwowaniu. Wartość odżywcza pierzgi jest dużo bagatsza od wartości odzywczej pyłku gdyż jest ona wzbogacona w miód, enzymy trawienne, kwasy organiczne czy też substancje mające charakter antybiotyczny. W wyniku wielu zabiegów wykonywanych przez pszczoły na pyłku, dochodzi do pękania ziaren i uwolnienia ich treści na zewnątrz, co znacznie zwiększa jego przyswajalność. Stosowany w leczeniu choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia oraz zapalenia mięśnia sercowego, w terapii przewleklego zapalenia wątroby, bogaty rezerwuar składników odżywczych.