Filtruj według
Pierzga - jest to pokarm pszczół, który powstaje w wyniku fermentacji pyłku roślin owadopylnych bądź też wiatropylnych. Pyłek kwiatowy składany jest w komórkach plastra, gdzie zostaje zakonserwowany miodem oraz woskiem z dodatkiem wydzieliny z gruczołów ślinowych lub nektaru.Tak powstała pierzga podlega fermentacji beztlenowej i dzięki kwasowi mlekowemu ulega zakonserwowaniu. Wartość odżywcza pierzgi jest dużo bogatsza od wartości odżywczej pyłku gdyż jest ona wzbogacona w miód, enzymy trawienne, kwasy organiczne czy też substancje mające charakter antybiotyczny. W wyniku wielu zabiegów wykonywanych przez pszczoły na pyłku, dochodzi do pękania ziaren i uwolnienia ich treści na zewnątrz, co znacznie zwiększa jego przyswajalność. Stosowany w leczeniu choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia oraz zapalenia mięśnia sercowego, w terapii przewlekłego zapalenia wątroby, bogaty rezerwuar składników odżywczych.
Pierzga pszczela to mieszanka pyłków kwiatowych z obnóży pszczół, która, zmieszana ze śliną i miodem, składana jest w komórkach plastra i zabezpieczana woskiem. W temperaturze ok. 30 st. C przechodzi fermentację mlekową, która zabezpiecza ją przed zepsuciem. Pierzga stanowi pokarm młodych pszczół, więc jej właściwości odżywcze są bardzo duże. Zawiera witaminy z grupy B oraz C, A, D, K, PP oraz E, a także liczne mikroelementy - cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, żelazo oraz sód.
Zastosowanie pierzgi
Ze względu na bogate właściwości jest wykorzystywana zarówno w kosmetyce jak i lecznictwie. Wzmacnia organizm i przyspiesza jego regenerację. Jest szczególnie polecana osobom osłabionym po zabiegach i długim leczeniu, ale także tym, którzy walczą ze stanami depresyjnymi, spadkiem nastroju i zmęczeniem. Ma też dobry wpływ na układ trawienny, działa przeciwbakteryjnie, reguluje pracę serca i działa przeciwmiażdżycowo. Pierzga pszczela poprawia również odporność organizmu i uzupełnia w nim składniki odżywcze.
Jak spożywać pierzgę pszczelą?
Zazwyczaj stosuje się dawkę do 40 gram na dzień. Dla ogólnej poprawy stanu zdrowia wystarczy codzienne przyjmowanie połowy łyżeczki od herbaty. Pierzgę można gryźć lub przygotować z niej wywar. W tym celu wieczorem zalewamy łyżeczkę pierzgi szklanką wody. Namoczone przez noc ziarenka
Przeciwwskazania i skutki uboczne pierzgi
Z dobrodziejstw pierzgi nie mogą korzystać osoby uczulone na produkty pochodzenia pszczelego. Zaleca się również konsultację z lekarzem w przypadku spożywania jej przez małe dzieci i osoby starsze, a także kobiety w ciąży. Choć pierzga jest produktem bezpiecznym, to duże jej spożycie może skutkować ogólnym osłabieniem oraz biegunką i wymiotami.
Subcategories