Filtruj według

Jad pszczeli fachowo nazywany apitoksyną jest bardzo cennym produktem pszczelim. Produkowany przez pszczoły robotnice oraz matkę pszczelą głównie w celach obronnych. Konsystencja jego przypomina konsystencję syropu. Jeśli natomiast chodzi o smak to jest on lekko gorzki oraz ostry. Jad pszczeli po zetknięciu z powietrzem przybiera twardą oraz suchą konsystencję, co ułatwia jego obróbkę. Polecany jest w chorobach reumatycznych układu ruchu, reumatoidalnym zapaleniu stawów, stosowany w chorobach neurologicznych np, nerwobólach, bólach pourazowych. Jad pszczeli maść przeznaczony jest wyłącznie do użytku zewnętrznego. Wciera się ją w chore i bolące miejsce 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Ważną informacją jest to, że jadu pszczelego nie ważne pod jaką postacią nie mogą stosować osoby uczulone na niego.