Filtruj według

Miód kremowany jest miodem poddanym procesowi kremowania. Proces ten sprawia, że miód staje się niezwykle delikatny i kremowy. W miodzie tradycyjnym po pewnym czasie możemy zauważyć kryształki cukru, czy stwardnienia, które utrudniają jego wydobycie ze słoika i rozsmarowywanie na chlebie. W przypadku miodu kremowanego ten problem nie istnieje.

Dodatkowo, dzięki temu, że podczas procesu kremowania nie są dodawane żadne dodatkowe składniki, a sam miód nie wymaga ponownego roztapiania, nie musimy się obawiać o utratę jego cennych właściwości, czy smaku.

Jak wykorzystać miód kremowany?

Miód kremowany jest zdrowszą alternatywą dla cukru. Można jeść go w sposób tradycyjny, smarując nim chleb, czy bułki. Znakomicie nadaje się też do słodzenia herbaty, czy mleka. Właściwości zdrowotne, jakie posiada sprawią, że zyskamy lepszą odporność. Jego spożywanie jest niezwykle przydatne szczególnie zimą, kiedy cierpimy z powodu infekcji lub po prostu rozgrzać się po ciężkim dniu herbatą, czy mlekiem z miodem.

Jak wygląda proces kremowania?

Proces kremowania jest w pełni naturalny i polega na mieszaniu miodu za pomocą specjalnych urządzeń tak długo, aż uzyska on kremową konsystencję.

Dzięki temu procesowi miód doskonale rozsmarowuje się na chlebie, czy bułkach, a swoją jedwabistą konsystencję zachowuje nawet przez rok. Łatwość stosowania i fakt, że miód ten nie pozostawia żadnych plam na ubraniach sprawia, że z jego użyciem łatwo poradzi sobie każdy. Dodatkową jego zaletą jest to, że miód ten nie rozwarstwia się i nie podlega procesowi fermentacji. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej, czyli około 20-22 stopni.

Gatunki miodu kremowanego

Fakt, że miód kremowany nie różni się od innych miodów sprawia, że możemy nabyć wiele jego gatunków. Są to na przykład miody wielokwiatowe, spadziowe, lipowe oraz gryczane, a każdy z nich ma nieco inne właściwości. 

Miód gryczany sprawdzi się w przypadku problemów z układem krążenia, czy miażdżycą. Będzie też dobry dla osób z problemami pamięciowymi oraz tych, którzy przechodzą rekonwalescencję. Miód gryczany posiada nieco ciemniejszą barwę i charakterystyczny, mocny smak.

Miód lipowy za to jest o wiele łagodniejszy w smaku i ma jaśniejszą barwę. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniach, ponieważ działa przeciwgorączkowo. Ma też działanie wykrztuśne i można go stosować podczas kaszlu.

miód kremowany

Subcategories

Aktywne filtry