Filtruj według

Po co kremować miód?

Kremowanie miodu to dość nowa i naturalna  technologia, wymagająca czasu, nakładu pracy i inwestycji. Z tego powodu miód kremowany jest trudno dostępny na rynku, oferują go tylko nieliczne pasieki, w tym my. Naturalny miód pszczeli z upływem czasu krystalizuje, czyli zmienia płynną konsystencję na stałą. Powstałe kryształy są gruboziarniste i często trudne do wydobycia ze słoika. Dlatego naszym bardziej wymagającym klientom, postanowiliśmy ułatwić to zadanie i wprowadzić kremowanie. 

Dzięki kremowaniu, miód łatwiej wyjmuje się z naczynia, a jego konsystencja jest gładka i kremowa, wprost idealna do posmarowania kanapki czy ciasta. Idealny do bułek na śniadanie czy w połączeniu z herbatą lub mlekiem. Świetny szczególnie dla naszych najmłodszych łasuchów.

Jak przebiega proces kremowania?

Technika przygotowania miodu kremowanego polega na mechanicznym, powolnym, wielodniowym mieszaniu patoki (miodu płynnego) aż do momentu krystalizacji. Dzięki temu, zapobiegamy jego skrystalizowaniu się na twardo, osiągając tym samym konsystencję kremu. Co bardzo istotne miody kremowane odpowiadają standardom miodów nie podgrzewanych, ponieważ temperatura obróbki i rozlewania takiego miodu nie przekracza 34 °C (jest to naturalna temperatura panujaca w ulu pszczelim). Podczas kremowania nic też do miodu nie dodajemy, a więc zarówno jego smak jak i właściwości pozostają bez zmian.

Gatunki miodu kremowanego

-wielokwiatowy;

-spadziowy;

-lipowy;

-gryczany;

-koniczynowy.

Zalety miodu kremowanego

Wśród wielu zalet kremowanego miodu na początku warto wspomnieć o niesamowitej konsystencji - jest ona delikatna, gładka, dzięki czemu produkt łatwiej się nakłada. Powstała pasta miodowa jest dużo zdrowszym zamiennikiem popularnych kremów czekoladowych, często zawierających ,,polepszacze”, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Dodatkowo nie lepi się tak mocno oraz nie brudzi odzieży. 

miód kremowany

Subcategories

Aktywne filtry