Filtruj według
Wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnego oddziaływania miodu na organizm człowieka. Jednak z pracy pszczół pozyskujemy także liczne produkty pszczele o których często zapominamy. To mleczko, pierzga, propolis, pyłek kwiatowy, wosk, a nawet jad pszczeli. Możemy je wykorzystać w naszej codziennej diecie, pielęgnacji lub dla relaksu. Produkty pszczele to składniki w 100% naturalne, dlatego warto je stosować.
Produkty pszczele - pyłek i propolis
Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły i przenoszony do ula w formie kuleczek. Są to mikroskopijne ziarenka, które posiadają wiele cennych składników. Zawiera witaminy, sole mineralne i kwas foliowy. Jak można go wykorzystywać?
- Wykazuje działanie antybakteryjne i poprawia kondycję organizmu - warto więc stosować go w okresach, kiedy jesteśmy podatni na różne infekcje, na przykład zimą
- Poprawia krążenie i wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko zawału, a jeśli chorujemy na cukrzycę - obniża poziom cukru.
Propolis to surowiec, który pszczoły pozyskują podczas zbierania substancji balsamicznych pączków roślin, a także żywicy z różnorodnych drzew. Pszczoły zaklejają nim szczeliny w ulu, ale propolis chroni je również przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. Ten produkt pszczeli takie samo działanie będzie wykazywać również w organizmie człowieka.
- Możemy nim wspomóc leczenie infekcje gardła i krtani, będzie miał działanie wspomagające także w przypadku chorób układu pokarmowego
- Przyspiesza gojenie ran, leczy choroby skóry, oparzenia lub odmrożenia - sprawdzi się również w stosowaniu zewnętrznym
Produkty pszczele - pierzga i jad
Pierzga to pyłek kwiatowy dodatkowo zakonserwowany miodem i woskiem. Dzięki temu posiada ona więcej substancji odżywczych, niż sam pyłek. Stosowana jest:
- w leczeniu chorób kardiologicznych i przewlekłego zapalenia wątroby;
- w leczeniu niedokrwistości, która wynika z niedoborów żelaza;
Jad pszczeli stosowany jest przez pszczoły w celach obronnych. Możemy go również stosować w medycynie pod postacią maści.
- Wykazuje pozytywne działanie w chorobach reumatycznych i neurologicznych, które powodują bolesne dolegliwości.
Produkty pszczele - mleczko i wosk
Mleczko jest najważniejszym produktem pszczelim wytwarzanym przez te owady. Produkują je w celu wyżywienia Królowej Matki. Dzięki niemu żyje ona 40 razy dłużej, niż reszta pszczół. Mleczko pszczele jest dostępne w formie kapsułek lub tabletek
- Opóźnia procesy starzenia i sprawia, że tkanki organizmu się regenerują
- Usprawnia funkcjonowanie mózgu
Natomiast wosk pszczeli jest składnikiem budulcowym w ulu, a my wykorzystujemy go do produkcji między innymi świec. Służą one do aromaterapii i usuwania brzydkich zapachów. Nie są szkodliwe dla człowieka, tak jak świece wykonane ze sztucznych tworzyw. Wosk pszczeli znajduje też swe cenione miejsce w kosmetyce – stanowi składnik m.in. kremów.
Subcategories