Filtruj według

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnego oddziaływania miodu na organizm człowieka. Zapominamy jednak, że z pracy pszczół pozyskujemy też inne produkty, które również służą naszemu zdrowiu. Produkty pszczele to również mleczko, pierzga, propolis, pyłek kwiatowy, wosk, a nawet jad pszczeli. Możemy je wykorzystać w naszej codziennej diecie, pielęgnacji lub dla relaksu. To składniki w 100% naturalne, dlatego warto je stosować. 

Miód jest podstawą zdrowej kuchni a pyłek,mleczko czy jad pszczeli są źródłem witalności oraz dobrego samopoczucia dla dorosłych oraz dzieci powyżej pierwszego roku życia. Zachęcamy do używania produktów pszczelich wpływających wyśmienicie na nasze zdrowie oraz urodę.

Pyłek pszczeli i propolis

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły i przynoszony do ula w formie kuleczek. Są to mikroskopijne ziarenka, które posiadają wiele cennych składników. Zawiera witaminy, sole mineralne i kwas foliowy. Wykazuje działanie antybakteryjne i poprawia kondycję organizmu. Warto stosować go w momentach osłabienia, czyli w okresach kiedy jesteśmy podatni na infekcje organizmu. Poprawia również krążenie i wzmacnia naczynia krwionośne. Zmniejsza ryzyko zawału, a jeśli chorujemy na cukrzycę obniży poziom cukru.

Propolis to substancja, którą pszczoły pozyskują podczas zbierania substancji balsamicznych pączków roślin, a także żywicy z różnorodnych drzew. Pszczoły zaklejają nim szczeliny w ulu, ale propolis chroni je również przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. Takie samo działanie będzie wykazywać również w organizmie człowieka. Możemy nim wyleczyć infekcje gardła i krtani, a także będzie miał działanie wspomagające w przypadku chorób układu pokarmowego. Sprawdzi się również w stosowaniu zewnętrznym. Przyśpieszy gojenie ran, wyleczy choroby skóry, oparzenia lub odmrożenia.

Produkty pszczele - pierzga i jad pszczeli

Pierzga to pyłek kwiatów dodatkowo zakonserwowany miodem i woskiem. Dzięki temu posiada ona więcej substancji odżywczych, niż sam pyłek. Jest z powodzeniem stosowana w leczeniu chorób kardiologicznych i przewlekłego zapalenia wątroby. Wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga w leczeniu niedokrwistości, która wynika z niedoborów żelaza.

Jad pszczeli stosowany jest przez pszczoły w celach obronnych. Wszyscy doskonale wiemy, jak bolesne jest użądlenie. Jednak możemy go również stosować w medycynie pod postacią maści. Wykazuje pozytywne działanie w chorobach reumatycznych i neurologicznych, które powodują bolesne dolegliwości.

Mleczko i wosk pszczeli

Mleczko pszczele jest najważniejszą substancją, którą produkują pszczoły w celu wyżywienia Królowej Matki. Dzięki niemu żyje ona 40 razy dłużej, niż reszta pszczół. Mleczko pszczele jest dostępne w formie kapsułek. Opóźnia ono procesy starzenia i sprawia, że tkanki naszego organizmu się regenerują. Działa również dobroczynnie na nasz umysł, gdyż usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Natomiast wosk pszczeli jest składnikiem budulcowym w ulu, a my wykorzystujemy go do produkcji świec. Służą one do aromaterapii i usuwania brzydkich zapachów. Nie są szkodliwe dla człowieka, tak jak świece wykonane ze sztucznych tworzyw.

Subcategories

Aktywne filtry