Filtruj według

Na rynku dostępne są różne rodzaje miodu, które różnią się smakiem, zapachem i aromatem. Różnice te wynikają z tego, że nektar do produkcji miodu jest pobierany z różnych roślin. Jednym z bardzo popularnych rodzajów miodu jest miód wielokwiatowy, który jak sama nazwa wskazuje, ma w swoim składzie nektar wielu kwiatów, zarówno dzikich, jak i uprawnych.

Miód wielokwiatowy - właściwości

Smak i aromat miodu wielokwiatowego jest ściśle powiązany z porami roku i kwiatami, jakie podczas nich rosną. Miód z nektaru zebranego wiosną będzie charakteryzował się jasną barwą, łagodnym, kwiatowym zapachem oraz delikatnym smakiem. Latem, gdy rośnie lipa, gryka i słonecznik, miody wielokwiatowe są ciemniejsze i mają mocniejszy smak i aromat. Jednak i tak w porównaniu z innymi rodzajami miodów, smak miodu wielokwiatowego jest delikatny i łagodny.

Miód wielokwiatowy - zastosowanie:

- Profilaktyka antyalergiczna - ze względu na szeroki bukiet składników 

- Wzmocnienie serca i układu krwionośnego, szczególnie naczyń krwionośnych

- Pozytywny wpływ skórę i włosy - dzięki dużej zawartości krzemu

- Poprawa przemiany materii, dlatego można go stosować podczas diet 

- Regulacja ciśnienia tętniczego krwi oraz wzmocnienie odporności

- Poprawa funkcjonowania woreczka żółciowego.

Miód wielokwiatowy wiosenny, jako źródło dużej ilości cukrów prostych, będzie łagodził stany przemęczenia psychicznego i fizycznego, gdyż stanowi dobrze przyswajalne źródło energii. Glukoza odżywia mięsień sercowy, dlatego miód może zapobiegać miażdżycy i chorobie wieńcowej. 

W miodzie wielokwiatowym przygotowywanym latem znajdują się substancje, które umożliwiają walkę z katarem siennym oraz alergiczną astmą oskrzelową. Pod nadzorem lekarza można też odbyć terapię uodparniającą na alergeny w postaci pyłków.

miód wielokwiatowy