Filtruj według

Miód wielokwiatowy to jeden z najczęściej wybieranych miodów. Zalecany w profilaktyce antyalergicznej ze względu na szeroki bukiet składników tworzących ten miód. Wielokwiatowy miód wzmacnia serce i układ krwionośny, szczególnie naczynia krwionośne. W niektórych wypadkach może działać jak naturalny antybiotyk. Nowością w ofercie naszej pasieki jest szlachetny miód wielokwiatowy kremowany. Zapraszamy do degustacji :)

Zdrowotne właściwości miodu są znane już od wieków i wiele osób bardzo chętnie stosuje ten składnik w swojej codziennej diecie. Na rynku dostępne są różne rodzaje miodu, które różnią się smakiem, zapachem i aromatem. Różnice te wynikają z tego, że nektar do produkcji miodu jest pobierany z różnych roślin. Jednym z bardzo popularnych rodzajów miodu jest miód wielokwiatowy, który jak sama nazwa wskazuje, ma w swoim składzie nektar wielu kwiatów, zarówno dzikich, jak i uprawnych.

miód wielokwiatowy

Właściwości miodu wielokwiatowego

Smak i aromat miodu wielokwiatowego jest ściśle powiązany z porami roku i kwiatami, jakie podczas nich rosną. Miód z nektaru zebranego wiosną będzie charakteryzował się jasną barwą, łagodnym, kwiatowym zapachem oraz delikatnym smakiem. Latem, gdy rośnie lipa, gryka i słonecznik, miody wielokwiatowe są ciemniejsze i mają mocniejszy smak i aromat. Jednak i tak w porównaniu z innymi rodzajami miodów, smak miodu wielokwiatowego jest delikatny i łagodny.

Niektóre miody posiadają dodatkowy specyficzny aromat, gdy w ich składzie znajdzie się pyłek kwiatowy, wosk lub spadź z drzew iglastych. Jako, że w różnych okresach roku dominują inne rośliny, to miód będzie różnił się również składem i właściwościami.

Przeważającą grupę związków stanowią węglowodany, a zwłaszcza fruktoza i glukoza. Również kwasy organicznie, takie jak jabłkowy, cytrynowy oraz glukonowy licznie występują w miodzie wielokwiatowym. W miodzie wiosennym przewagę stanowią cukry proste. Miody z nektarów zebranych latem i jesienią posiadają więcej cennych składników, takich jak biopierwiastki, związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i enzymy. Miód jest również źródłem witamin i mikroelementów, np. krzemu, wapnia, fosforu i magnezu.

Miód wielokwiatowy - zastosowanie

Miód z nektaru z wielu kwiatów jest cennym składnikiem diety i wykazuje działanie prozdrowotne, a także sprzyja naszej urodzie. Duża zawartości krzemu sprawia, że wpływa dobrze na skórę i włosy. Pierwiastek ten jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i krwionośnego.

Miód wiosenny, jako źródło dużej ilości cukrów prostych, będzie łagodził stany przemęczenia psychicznego i fizycznego, gdyż stanowi dobrze przyswajalne źródło energii. Glukoza odżywia mięsień sercowy, dlatego miód może zapobiegać miażdżycy i chorobie wieńcowej. W miodzie wielokwiatowym przygotowywanym latem znajdują się substancje, które umożliwiają walkę z katarem siennym oraz alergiczną astmą oskrzelową. Pod nadzorem lekarza można też odbyć terapię uodporniającą na alergeny w postaci pyłków.

W miodzie wielokwiatowym jest mało kalorii, wzmaga też przemianę materii, dlatego można go stosować podczas diet. Za pomocą miodu można też regulować ciśnienie tętnicze krwi oraz wzmocnić swoją odporność, z detoksykować wątrobę oraz poprawić funkcjonowanie woreczka żółciowego.