Filtruj według

Miód gryczany o charakterystycznym korzennym smaku oferujemy w tradycyjnej odmianie aromatycznej oraz jako miód kremowany najwyższej jakości. Dzięki wysokiemu zawartości żelaza wspomaga produkcję hemoglobiny. Znakomicie wspomaga układ krążenia, szczególnie w stanach miażdżycowych. Świetny jako dodatek do piwa i pierników.

Miód posiada wiele cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Istnieją różne rodzaje miodu, które różnią się między sobą kolorem, konsystencją, a przede wszystkim smakiem. Dzięki temu możemy dopasować miód do naszych preferencji i wybierać produkt o takim aromacie, który nam odpowiada. Jednym z rodzajów miodu jest miód gryczany. Posiada bardzo charakterystyczny aromat, który nie będzie każdemu odpowiadał. Warto jednak się do niego przekonać, gdyż posiada dużo wartościowych składników i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Jak powstaje miód gryczany?

Smak miodu zależy od kwiatów rośliny, z których został pobrany nektar do jego produkcji. W przypadku miodu gryczanego będą to kwiaty gryki. Każdy z nas dobrze zna aromat nasion gryki, czyli kaszy gryczanej. Miód będzie mieć również bardzo mocny, słodki, ale też ostry i lekko piekący smak. Charakterystyczny jest też jego bardzo ciemny kolor, który przypomina zaparzoną, mocną herbatę. Jeśli miód jest przechowywany w miejscu, które umożliwia dopływ światła, to zmieni on barwę na prawie czarną. Dzięki temu, że jest to najciemniejszy ze wszystkich miodów, łatwo go rozpoznać. Na początku, tak jak każdy inny miód jest płynny, ale podczas krystalizacji powstają grube kryształy. Możemy wybrać również miód gryczany kremowany, który cały czas będzie posiadał puszystą, delikatną konsystencję.

Właściwości miodu gryczanego

Miód z gryki składa się z glukozy i fruktozy w porównywalnych ilościach. Są to cukry proste, które łatwo wchłaniane są do krwiobiegu i szybko odżywiają mięsień sercowy. Zaleca się wprowadzenie do diety miodu gryczanego osobom, które chorują na miażdżycę lub znajdują się w grupie ryzyka. A to wszystko dzięki zawartości rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Takie działanie będzie również przydatne przy leczeniu żylaków, nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej. Dodatkowo rutyna pomaga w leczeniu stanów zapalnych, dlatego warto spożywać miód, gdy posiadamy jakieś rany lub złamania. Od dawna wiemy, że miód z cytryną może wspomóc nasz organizm podczas przeziębienia. To też zasługa rutyny, która zwiększa przyswajalność witaminy C, a sama jest lepiej dzięki niej wchłaniana. W miodzie gryczanym znajduje się również magnez, który pozytywnie wpływa na serce i układ nerwowy. Jeśli cierpimy na niedokrwistość to w jej leczeniu pomoże nam łatwo przyswajalne żelazo.

Miód w diecie i pielęgnacji

Oprócz tego, że miód gryczany powinniśmy stosować w naszej diecie, to wykorzystuje się go również w pielęgnacji. Możemy robić z niego maseczki do twarzy oraz włosów. Zapobiega starzeniu się skóry i wzmacnia włosy, ale będzie przydatny również w leczeniu trądziku.