Filtruj według
Pyszny i zdrowy
Miód spadziowy to rarytas wielu smakoszy. W odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektarów kwiatów, a pozyskiwany jest ze spadzi drzew iglastych (jodła, świerk, sosna). W naszej pasiece dostępne są dwa rodzaje miodów spadziowych – szlachetny kremowany oraz typowy miód w formie płynnej. Miód spadziowy z drzew iglastych (w naszej ofercie głownie jodła) ma wyjątkowy żywiczny smak, przyjemny zapach i charakterystyczny ciemny kolor. Nie jest tak słodki jak miód nektarowy. Jest też lepki i gęsty.
Posiada cenne właściwości zdrowotne:
- bakteriobójcze, szczególnie przydatny podczas chorób górnych dróg oddechowych np. astmach, zapaleniach płuc, przeziębieniach i kaszlu;
- pomaga przy prawidłowej pracy serca i nerek;
- poprawia krążenie;
- obniża ciśnienie;
- działa uspokajająco, zmniejsza napięcie i niepokój;
- przyspiesza gojenie się ran;
- warto spożywać przy używkach, ponieważ zmniejsza szkodliwy ich wpływ na nasze zdrowie;
- stosowany jako naturalny środek przeciw nowotworom.
Ulubieniec królowej?
Miód spadziowy ze względu na swoje wartości, nazywany jest miodem królewskim. Zawiera aż 9 razy więcej fosforu, sodu, wapnia, potasu, manganu i magnezu oraz 2 razy więcej enzymów, aminokwasów i białek niż miody nektarowe. Występują one w łatwo przyswajalnej postaci, dzięki czemu jeszcze lepiej wpływają na organizm. Jako jedyny zawiera srebro, cynę, molibden i wanad. Miód spadziowy jest polecany nawet przez stomatologów, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.
Miód spadziowy - jak stosować?
Dobrze jest go spożywać w celach leczniczych, ale także profilaktycznych, gdyż już jedna łyżka dziennie wpływa na poprawę funkcjonowania organizmu. Miód spadziowy jest świetnym dodatkiem do ciepłego mleka, soku i herbaty. Słodki ale mało kaloryczny, dlatego sprawdzi się też jako zamiennik dla cukru.
Subcategories