Filtruj według

Wśród wielu z nas miód zyskał znakomitą renomę nie tylko jako zamiennik cukru, ale zaczął być również doceniany w leczeniu, kosmetologii oraz gotowaniu. Jednym z nich, choć nie tak popularnym jak akacjowy czy wielokwiatowy, jest miód nawłociowy, posiadający równie cenne walory smakowe oraz prozdrowotne. To doskonały wybór dla tradycyjnych konsumentów, jak i smakoszy, szukających miodowego urozmaicenia.

Co wpływa na unikatowość miodu nawłociowego?

Swoje wartości odżywcze ten rodzaj miodu zawdzięcza nektarowi nawłoci pospolitej zwanej potocznie mimozą. Jest to roślina, pochodząca z Ameryki Północnej, z rodzaju astrowatych o kwiatach silnie ubarwionych na żółto, przez co zyskała również miano złotej dziewicy lub złotnika. Do obszarów jej występowania zaliczyć można łąki, polany i nieużytki.

Unikatowość nawłoci związana jest z okresem kwitnienia, który zaczyna się w sierpniu i trwa do późnej jesieni. Wówczas pogoda wyraźnie się ochładza, a pszczoły zaczynają przygotowywać się do zimy. Aby mogły dłużej pozostać miododajne, część uzyskanego miodu przeznaczana jest dla nich jako pokarm. Stąd wyjątkowość oaz mała dostępność tego miodu w powszechnej sprzedaży.

Cechy wyróżniające miód z nawłoci

Kwiaty nawłoci posiadają cenne właściwości lecznicze oraz antyseptyczne. Jego barwa w zależności od stopnia krystalizacji zmienia się od słonecznej po niemal bursztynową. Proces krystalizacji przebiega szybko, a efektem jest kremowa konsystencja o jasnym kolorze. Słodki smak miodu przełamuje kwaśno-gorzka nuta, charakterystyczna dla nawłoci.

Zdrowotna moc złotego nektaru

Miód nawłociowy zawiera związki flawonowe – głównie rutynę i kwercetynę. Rutyna posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne oraz uszczelnia naczynia, co wpływa na ukrwienie żył kończyn dolnych, pracę nerek i układu moczowego. Kwercetyna działa przeciwalergicznie i przeciwwirusowo, wzmacnia ściany komórkowe oraz przyspiesza gojenie ran. W skład miodu wchodzą także olejki eteryczne i kwasy organiczne oraz substancje bakteriobójcze, witaminy i mikroelementy.

Praktyczne zastosowanie w domu

Lecznicze walory miodu nawłociowego są jego największą zaletą, które nie umniejszają bynajmniej pozostałych właściwości, cenionych w kuchni oraz kosmetologii. W kulinariach stosowany jest zamiast tradycyjnego cukru (ważne, aby nie wkładać do wrzątku, gdyż traci swoje właściwości zdrowotne), jak również jako dodatek do kanapek, jogurtów naturalnych, owoców, owsianek, naleśników czy wypieków. O poranku polecany jest z wodą i plastrem cytryny i rekomendowany przez dietetyków jako napój, korzystnie wpływający na przemianę materii, wzmocnienie organizmu i wzrost energii.

Jak wiele innych produktów spożywczych, tak i miód nawłociowy stał się cenionym składnikiem, wykorzystywanym w domowym spa. Stanowi bazę do samodzielnego robienia kosmetyków np. maseczek, odżywek do włosów, peelingów do ciała czy preparatów nawilżających do ust. Dzięki jego walorom kondycja skóry polepsza się, stany zapalne łagodnieją, a cera jest odżywiona i nawilżona.