Filtruj według

Miód malinowy zaliczany jest do jednego z najlepszych miodów nektarowych. Jest jednak trudno dostępny i nieczęsto gości na sklepowych półkach. Aby mógł powstać, pasieka musi znajdować się w niewielkiej odległości od plantacji malin, co zdarza się rzadko. Dodatkowo  sezon na kwitnięcie malin trwa zaledwie 3 tygodnie, zwykle dwa razy w roku. 

Miód malinowy - smak

Miód malinowy odznacza się ciekawym, malinowo-owocowym zapachem, bardzo jasnym kolorem i wyjątkowo słodkim oraz lekko kwaskowatym smakiem. Jego smak jest zależny od okresu kwitnięcia. Pierwszy okres zaczyna się pod koniec maja. Wtedy maliny są dość duże, słodkie w smaku i delikatnie kwaskowe. Odmiany kwitnące od końca sierpnia mają mniejsze owoce, są jednak słodsze.

Miód malinowy - właściwości i zastosowanie

Miód malinowy, tak jak i inne miody, posiada rozmaite właściwości lecznicze. Wspomaga leczenie niektórych chorób i ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jakie może być jego zastosowanie?

- Leczenie przeziębienia i chorób górnych dróg oddechowych. Miód malinowy jest pomocny w leczeniu tych dolegliwości, gdyż ma działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe i napotne. 

- Poprawa odporności organizmu, jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga walkę organizmu z wirusami i bakteriami.

- Wspomaganie pracy mięśnia sercowego, dobroczynny wpływ na układ krwionośny, ponieważ usprawnia krążenie, obniża ciśnienie krwi oraz działa stymulująco na produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek.

- Doskonały dla sportowców, osób pracujących ciężko fizycznie i umysłowo - zawiera cukry proste, które są dobrze przyswajane przez organizm, dzięki czemu stanowią dużą dawkę energii.

- Pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję - miód malinowy jest bogaty w liczne składniki odżywcze, minerały, witaminy. 

- Stosowanie jako naturalnych kosmetyków - dodanie miodu z kwiatów malin do kąpieli pozwoli nam się zrelaksować po ciężkim dniu - zawiera on olejki eteryczne. Taka kąpiel wpłynie także nawilżająco na skórę. 

Miód malinowy - jak go rozpoznać?

Miód malinowy występuje dość rzadko i jest trudno dostępny. Dlatego bywa od czasu do czasu podrabiany. Jak nie dać się oszukać? Niektórzy mylnie sądzą że barwa miodu malinowego powinna być różowa, podobnie jak maliny. Jednak należy pamiętać iż pszczoły do produkcji miodu wykorzystują nektar z kwiatów a nie owoców maliny! Dlatego jeśli ktoś proponuje nam miód o różowym/czerwonym zabarwieniu, bądmy czujni bo najprawdopodobniej jest to mieszanka miodu wielokwiatowego (jednego z najtańszych) z sokiem malinowym. 

Kolejny  sposób - do zimnej wody należy dodać łyżkę danego miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nieregularnie, tworzyć smugi - oznaczać to będzie, że mamy do czynienia z prawdziwym miodem malinowym dobrej jakości.  Należy jednak pamiętać iż jest to jedynie domowy sposób – prawdziwą pewność dają nam badania laboratoryjne którym rokrocznie poddawane są nasze miody.