Filtruj według

Pyłek kwiatowy, znany też jako pyłek pszczeli, to produkt roślinny, zebrany przez pszczoły, lecz nie został przez nie do końca przetworzony. Pyłek, który zbierają pszczoły, aby nakarmić młode owady, trafia do ula w postaci małych kuleczek. Jedna porcja liczy około 100 tysięcy mikro ziarenek pyłków różnych kwiatów. Zależy to od tego, w jakich miejscach pszczoły latały. Pyłek pszczeli można pozyskiwać, instalując zabezpieczenia u wlotu ula, co umożliwia pobranie od pszczół części zebranego pyłku.

Co wchodzi w skład pyłku kwiatowego?

Istotnym elementem pyłku jest białko, które stanowi od 13 do nawet 40 procent jego składu. Ponadto, znajdziemy w nim fitohormony oraz enzymy, które pomagają w prawidłowym metabolizmie naszego organizmu. Jest to też naturalne źródło takich składników odżywczych, jak witamina E, witaminy z grupy B, witamina C czy beta-karoten, a także wielu składników mineralnych, między innymi potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, miedzi, cynku, żelaza oraz manganu.

Jak stosować pyłek kwiatowy?

Spożywanie pyłku pszczelego w celach profilaktycznych to dawka około 20-40g na dzień.

Czy są jakieś przeciwwskazania w stosowaniu pyłku pszczelego?

Niestety tak. Osoby cierpiące na alergię na miód nie powinny spożywać pyłku, może to bowiem wywołać niepożądane objawy.

Korzyści spożywania pyłku kwiatowego

Pyłek ma wiele właściwości leczniczych, co zostało docenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Spożywanie pyłku kwiatowego wpływa pozytywnie na zmęczenie, problemy z koncentracją czy mało efektywny wypoczynek podczas snu. Jest to doskonały zastrzyk energii, co ma znaczenie choćby na studiach czy w wymagającej ciągłego skupienia pracy. Z racji wysokiej zawartości białka, jego spożywanie jest wskazane w sytuacjach niedoboru białka - podczas diety odchudzającej bądź źle prowadzonej diety wegetariańskiej czy wegańskiej.

Pyłek pszczeli można również dodawać do napojów, co znacznie hamuje łaknienie, o ile taki zabieg jest przeprowadzany regularnie.

Kolejną korzyścią jest wzmocnienie odporności organizmu, zaś mikro- i makroelementy znajdujące się w pyłku wspomagają leczenie anemii i ogólnej pogorszonej kondycji organizmu w wyniku na przykład przebytej infekcji czy terapii lekami.

Także osoby chorujące na ciężkie i przewlekłe choroby (np. choroby wątroby, nerek, nowotwory) mogą z powodzeniem włączyć ten składnik do swojego żywienia.

Pyłek pszczeli stanowi odtruwacz organizmu - świetnie sprawdza się w zmaganiu się z nałogiem bądź w stanie po wygranej walce na przykład z paleniem. Niektóre badania mówią też, że pyłek może zniszczyć ogniska grzybicy czy gronkowca złocistego.

W skrócie

Pyłek kwiatowy, nazywany także pyłkiem pszczelim to najbardziej odżywczy i wartościowy produkt roślinny jaki istnieje w naturze. Posiada ogromne zapasy witamin B1, B2, B3, B6, B12, PP, C, E oraz innych mikroelementów na przykład tak cennych i poszukiwanych przeciwutleniaczy. Jak każdy inny produkt pochodzenia pszczelego, także pyłek kwiatowy wykazuje wyraźne działanie bakteriobójcze. Pyłek pszczeli działa na wszystkie najważniejsze części ludzkiego organizmu oraz poprawia jego ogólną kondycję. Szczególnie zalecany w stanach wyczerpania i osłabienia.

pyłek kwiatowy pyłek pszczeli