Filtruj według

Miód lipowy uważany jest przez wielu smakoszów za najsmaczniejszy miód nektarowy. W naszej pasiece oferujemy miód lipowy kremowy oraz tradycyjny. Bogaty w olejki eteryczne działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą.

Nie trzeba być specjalistą w dziedzinie apioterapii, by wiedzieć, że miód lipowy to jeden z najcenniejszych rodzajów miodu. Od wieków jest znanym lekarstwem w medycynie ludowej, choć również osoby leczące się farmaceutykami często wspomagają się miodem powstającym z nektaru z kwiatów lipy. Co warto wiedzieć o tym słodkim specyfiku?

Jak pozyskuje się miód lipowy i jak go rozpoznać?

Aby móc delektować się wybornym smakiem miodu lipowego i przekonać się o jego dobroczynnych właściwościach, trzeba najpierw wiedzieć, jak wygląda i smakuje pełnowartościowy produkt. Przede wszystkim trzeba mieć świadomość tego, że miód, który ma być w 100% miodem lipowym, jest trudny do pozyskania - głównie dlatego, że w Polsce rzadko można trafić na miododajne lipy w skupiskach. A jedynie skupiska tych drzew pozwalają pszczołom na zbieranie nektaru wyłącznie z lipowych kwiatów.

Miód z nektaru z kwiatów lipy w stanie płynnym (jego gęstość przypomina konsystencję olejku rycynowego) ma zazwyczaj kolor jasnożółty lub bursztynowy, może mieć lekko zielonkawy odcień. Po krystalizacji jest złocistożółty lub kremowy i ma drobnoziarnistą postać. Ten pszczeli produkt można rozpoznać też po zapachu, który przywodzi na myśl woń kwiatów lipy. Charakterystyczny jest też smak miodu lipowego. Jest słodki, ale też nieco pikantny - jego smakowe walory sprawiają, że jest on uważany przez wiele osób za wyjątkowo smaczny.

Miód lipowy - składniki odżywcze i właściwości

Właściwości poszczególnych rodzajów miodu w znacznej mierze uzależnione są od gatunku roślin, z których nektaru powstają. W przypadku miodu lipowego trzeba mieć na uwadze, że kwiat lipy jest znany ze swoich właściwości wykrztuśnych i bywa stosowany w razie infekcji gardła i górnych dróg oddechowych. Ma też działanie napotne - jest wykorzystywany przy przeziębieniach, ale też i w razie grypy, zapalenia oskrzeli i anginy. W miodzie lipowym stwierdzono obecność substancji o działaniu antybiotycznym - są to przede wszystkim flawonoidy, olejki eteryczne oraz oksydaza glukozowa i inne enzymy. Miód ten zawiera ponadto witaminy z grupy B oraz witaminę C oraz mikro- i makroelementy, wśród których znajdują się: magnez, potas, mangan i chlor. Jak każdy inny miód, miód lipowy jest bogatym źródłem fruktozy i glukozy, dlatego jest wysokokaloryczny i stanowi doskonałe źródło energii przede wszystkim dla sportowców.

Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Po ten miód sięgają także osoby skarżące się na dolegliwości układu moczowego oraz chorujący na reumatyzm. Jest polecany tym, którzy chcą zredukować stres, złagodzić objawy nerwicy lub depresji i obniżyć nieco ciśnienie. Pomaga on też w walce z bezsennością. Dzięki temu miodowi można również poprawić odporność całego organizmu!