Filtruj według

Miód rzepakowy to chyba najbardziej niedoceniany miód wśród konsumentów. Obok wielu właściwości pro zdrowotnych smak kremowanego miodu z rzepaku jest wyjątkowo przyjemny - słodki i intensywny. Wysoki poziom glukozy zawarty w miodzie rzepakowym działa kojąco na wątrobę i woreczek żółciowy. Ponadto wspomaga i chroni przewód pokarmowy.

Miód rzepakowy to cenny produkt pszczeli pomagający zachować zdrowie, jak również złagodzić objawy wielu chorób. Powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Jego dobroczynny wpływ na nasz organizm znany jest od tysiącleci. Szczególnie przydatny jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm podatny jest na infekcje.

Miód rzepakowy - żółty, smaczny, zdrowy

Ta niezwykła substancja pozwala nam cieszyć się zdrowiem, gdy wokół panuje zima, a pochmurne dni wpędzają nas w zły humor. Wspomaga nas w walce z przeziębieniami i grypą. Ten złoty środek wzbogaca naszą dietę i pozwala wyeliminować z niej bezwartościowy cukier. Warto podawać go osobom wyczerpanym, gdyż ma właściwości regenerujące. Oprócz łagodzenia objawów przeziębienia, pomaga w pracy nerek, może być pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi. Jego stosowanie jest zalecane osobom w okresie andropauzy lub menopauzy. Miód bywa stosowany w kosmetyce do produkcji kremów; stosowany zewnętrznie, poprawia kondycję włosów, a nawet może je rozjaśnić. Panie często stosują go jako maseczkę na twarz. Rozsmarowany na ranach przyśpiesza ich gojenie.

Większość z nas spożywa go z herbatą lub mlekiem. Miód można również wykorzystać do osłodzenia dietetycznej owsianki, dodać go do ciast albo użyć jako marynaty do mięs. A kiedy brak nam pomysłów można po prostu wyjadać go łyżeczką. Wyśmienicie smakuje rozsmarowany na świeżej bułce, czy kromce chleba. Należy pamiętać, by nie rozprowadzać go w zbyt gorących napojach, bo traci swoje właściwości.

miód rzepakowy

Charakterystyka i przechowywanie miodu rzepakowego

Oferta rynkowa miodów w Polsce jest dość bogata, ale miód rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych i tanich produktów w tej kategorii. Charakteryzuje go jasnożółta barwa przypominająca kolor kwiatów rzepaku i posmak goryczki, który z upływem czasu zanika. Zawiera ważne dla organizmu substancje jak: flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, biopierwiastki oraz bor. Spośród innych odmian ten rodzaj miodu jest najsłodszy, gdyż zawiera największą ilość glukozy i aminokwasów. Trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, bo dość szybko chłonie wilgoć i przechodzi z konsystencji ciekłej do stałej. Przypomina wtedy smalec. Najlepszym miejscem do składowania miodu są suche i ciemne pomieszczenia.

Sposób użycia

Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie miodu w ilości jednej łyżeczki, przez okres co najmniej 30 dni, wyraźnie poprawia naszą kondycję. Innym, zalecanym sposobem zażywania miodu jest rozpuszczanie jednej małej łyżeczki w niepełnej szklance letniej wody. Taką miksturę najlepiej przygotować wieczorem i wypić rano na czczo. Osoby spożywające miód regularnie rzadziej chorują na infekcje górnych dróg oddechowych, a w przypadku zachorowania dolegliwości s mniej dokuczliwe.