W stanie płynnym ma jasnożółty, słomkowy kolor. Po skrystalizowaniu przybiera barwę biało-kremową. Zapach tego miodu jest dość łagodny, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. W smaku bardzo słodki z lekką goryczką.
Właściwości miodu rzepakowego:
Z uwagi na wysoką zawartość glukozy jest pomocny w stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego
Ma silne właściwości detoksykacyjne i stymulujące metabolizm komórkowy
Zalecany we wczesnych stadiach marskości wątroby
Stosowany w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
Rozszerza naczynia wieńcowe serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi
Krystalizacja miodu rzepakowego
Bardzo szybko krystalizuje, już w ciągu kilku dni po odwirowaniu. Dzięki procesowi kremowania przybiera konsystencję kremową, bardzo drobnoziarnistą.
Zdecydowanie najbardziej smakowity miód - kupiłam miód rzepakowy w mybee i moge go pozerać w kilogramach, Obsuga sklepu równiez bardzo w porządku ;i
Mariusz2018-11-09
bardzo dobry miód, szybka dostawa, miła obsługa
Andrzej2018-10-30
miód rzepakowy zwykle jako pierwsze pojawia się ze świeżych miodów w danym roku, może dlatego mam do niego taki sentyment, bardzo mi smakuje, plus, że jest naturalny z pasieki