

Jad pszczeli (apitoksyna) jest niezwykle cennym produktem. Wykorzystywany był już w medycynie ludowej. Produkowany jest on przez pszczoły robotnice, oraz przez matkę pszczelą głównie w celach obronnych. Ma konsystencję syropu i lekko gorzki, ostry smak. Po zetknięciu z powietrzem szybko odparowuje z niego woda i przybiera twardą, suchą konsystencję, łatwą do obróbki w celach leczniczych.
Vaselinum album MetyliumSalicum Ac. salicylicum Mentholum Jad pszczeli dawka 500j/1000g
Stosuje się tylko do użytku zewnętrznego. Leczenie rozpoczyna się próbą na uczulenie: niewielką ilością kremu smarujemy skórę na przedramieniu i pozostawiamy na 24 godziny. W przypadku wystąpienia takich objawów jak: zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk - należy przemyć skórę wodą z mydłem i zażyć wapno.
Sposób użycia: krem wciera się w bolące, chore miejsca rano i wieczorem. W miarę upływu terapii trwającej najczęściej od 2 do 8 tygodni - dawkę stopniowo zwiększa się.
Jad pszczeli nie może być stosowany u osób na niego uczulonych. Nie podaje się jadu pszczelego przy chorobach psychicznych, gruźlicy, chorobach nerek z krwiomoczem, chorobach wątroby i trzustki oraz chorobach krwi. Jadem pszczelim nie mogą leczyć się kobiety w ciąży i małe dzieci.
Sprawdź pozostałe produkty z kategorii maść z jadu pszczelego
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone.*