Fresh salmon with spices

Łosoś z miodem

W ostatnim wpisie proponowaliśmy miód jako dodatek do ciast, ciasteczek oraz deserów. Teraz zachęcamy do używania miodu również jako dodatek do dań głównych oraz jako marynata do mięs. Idealne na obiady oraz popołudniowe grillowanie.

Zanim przejdziemy do sedna kilka ciekawostek o miodzie i pszczołach.

  • miód jest jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje
  • pszczoły produkują również wosku, którego ludzie używają do produkcji kosmetyków, świec oraz lakierów
  • miód od dawna uważany był za źródło zdrowia
  • aby wydzielić jeden kilogram wosku pszczoły muszą zużyć około 3,5kg miodu
  • pszczoły porozumiewają się za pomocą dźwięków i tańców
  • 4 miliony kwiatków – tyle muszą odwiedzić pszczoły aby zebrać nektar który wystarczy na 1kg miodu
Dzięki dodaniu miodu do potraw i marynat stają się one pachnące oraz niezwykle smaczne.

Przykładowe przepisy

Łosoś z miodem i ketchupem

Składniki:

  • 5-6 kawałków fileta z łososia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę (jeśli nie mamy praski należy po prostu czosnek bardzo drobno posiekać i zgnieść nożem na desce, aby wydobyć soki i zapach), następnie dodajemy miód, ketchup oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ryby. Łososia filetujemy ze skóry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne do którego wlewamy oliwę, którą następnie należy rozsmarować po całym naczyniu. Kawałki ryby smarujemy marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni Celsjusza na około pół godziny. Podajemy na ciepło.

Udka z miodem i ketchupem

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki miodu rzepakowego
  • 5-6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • sól
  • pieprz
  • olej
Ćwiartki z kurczaka należy przekroić tak aby pałka oraz udko były oddzielnie. Mięso myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, ketchup oraz przyprawy wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Marynatę dobrze jest zrobić kilka minut przed jej użyciem aby nabrała smaku i aromatu. Kiedy kurczak jest gotowy smarujemy go dokładnie marynatą i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Dodajemy odrobinę oleju. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy blachę, rozcinamy folię i wkładamy znów do piekarnika na około 5-10 minut w którym włączamy termoobieg. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz surówką. A na deser lody z miodem akacjowym.

Pierogi z jagodami i miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu lipowego
Mąkę trzeba przesiać przez sitko do miski. Dodajemy sól. Powoli wlewamy wodę mieszając łyżką. Kiedy wlejemy już całą wodę i ciasto nie jest za gorące wyrabiamy je dłońmi. Jeśli ciasto jest za gęste należy dodać trochę wody – również gorącej, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki. Gotowe ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowanie jagód. Jagody mogą być świeże lub mrożone. Jeśli mamy mrożone jagody nie rozmrażamy ich. Nakładamy na krążek z ciasta jagody wymieszane z miodem i dokładnie oraz starannie zalepiamy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy od czasu wypłynięcia przez około 2-3 minut. Do wody w której gotujemy pierogi można dodać odrobinę oleju zapobiegnie to sklejeniu się pierogów. Podajemy polane śmietaną oraz miodem.

Sprawdź również przepisy na żeberka z miodem oraz luzowane udka z kurczaka w miodzie.

Jedna myśl nt. „Łosoś z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>