Naturalny miód na drogi oddechowe
Miód na drogi oddechowe stosuje się przede wszystkim ze względu na jego właściwości wykrztuśne. Dowiedziono również, że produkt ten zwiększa swoją zdolność do upłynniania i usuwania wydzieliny oskrzelowej w połączeniu z naparami z takich ziół, jak na przykład szałwia, lukrecja czy tymianek. Naturalny miód przyjmuje się najczęściej w formie rozpuszczonej z wodą, ciepłym mlekiem lub sokiem owocowym.
Jak działa miód na drogi oddechowe?
Naturalny miód od wieków stosowany jest przy stanach zapalnych gardła, płuc i oskrzeli. Jego korzystne działanie opiera się na zwiększeniu sekrecji gruczołów oraz upłynnieniu ich wydzieliny. Dzięki temu możliwe jest jej szybsze i łatwiejsze usunięcie, a co za tym idzie efektywne złagodzenie objawów kaszlu, chrypki i bólu gardła. Miód nie tylko rozrzedza wydzielinę, ale działa także łagodząco na podrażnienia dróg oddechowych, poprawia ogólne samopoczucie i zwiększa apetyt chorego.
Jaki miód jest najlepszy w przypadku schorzeń dróg oddechowych?
Najlepszy miód na drogi oddechowe to przede wszystkim miód lipowy, lawendowy, tymiankowy, koniczynowy, szałwiowy, macierzankowy oraz ze spadzi drzew iglastych. Warto pamiętać, że te gatunki miodu doskonale sprawdzą się zwłaszcza w przypadku schorzeń górnych odcinków dróg oddechowych. W przypadku dolegliwości związanych z dolnym odcinkiem, czyli płucami i oskrzelami, najlepszy będzie ziołomiód świerkowy i sosnowy. Właściwości silnie wykrztuśne wykazuje również miód nostrzykowy, lipowy i kończynowy.
Miód na drogi oddechowe przyjmuje się najczęściej po rozpuszczeniu w mleku, wodzie, soku owocowym lub warzywnym, a także w odwarze z cebuli. Korzystne jest łączenie go również z innymi płynami, na przykład sokiem z chrzanu, rzodkwi lub aloesu. W przypadku schorzeń dolnego odcinka dróg oddechowych, warto mieszać miód z substancjami o równie silnym działaniu wykrztuśnym i wzmacniającym, takimi jak zmielone orzechy włoskie, kakao czy czerwone wino. Jeśli chory ma do czynienia z podrażnieniem gardła i krtani, powinien połączyć miód z naparami zielarskimi o działaniu rozrzedzającym i łagodzącym, na przykład z liśćmi szałwii, liśćmi podbiału, zielem tymianku, owocem kopru włoskiego, kwiatem lipy czy też liśćmi i korzeniami prawoślazu.
Miód można spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do różnego typu napojów i naparów. Pozytywne efekty przynosi również żucie miodu w plastrach oraz stosowanie domowych inhalacji w formie miodu rozpuszczonego w gorącej wodzie lub naparze ziołowym.
Napisz komentarz Anuluj