Jak rozpuścić miód, aby nie stracił swoich właściwości?
Miód znany jest z tego, że oprócz walorów smakowych korzystnie wpływa na odporność organizmu, pomaga w leczeniu różnych chorób i ma zastosowanie w kosmetyce. Jednak aby skorzystać z jego niezwykłego działania, trzeba zastosować się do pewnych wskazówek. Jedną z nich jest jego odpowiednia dekrystalizacja. Jak rozpuścić miód, by go nie zmarnować?
Co to jest krystalizacja miodu?
Na pewno każdy widział już nieraz miód pod nieco podejrzaną postacią. Stwardniała, mętna substancja może wzbudzać pewne wątpliwości co do przydatności do spożycia. Płynny miód, czyli patoka, na ogół bardziej zachęca do konsumpcji, jednak nie należy rezygnować z wykorzystania miodu, który po jakiś czasie skrystalizował się. Niektóre miody gęstnieją, przybierając postać krupcu (ostateczny wynik krystalizacji) już po kilku tygodniach, inne nawet po roku. Trzeba podkreślić, że skrystalizowany miód nie stracił swoich właściwości, a sama krystalizacja nie jest wynikiem niskiej jakości produktu, wręcz przeciwnie, świadczy o tym, że miód jest naturalnego pochodzenia. Zmiana postaci miodu jest wynikiem tego, że zawiera on bardzo dużo węglowodanów, a mało wody. Jest roztworem przesyconym, w którym ciało stałe wytrąca się z rozpuszczalnika - dzięki temu właśnie możemy zaobserwować miód naturalny pod postacią kryształków.
Jak rozpuścić miód?
Skrystalizowany miód można szybko i bez trudu przywrócić do stanu patoki. Wystarczy po prostu go rozpuścić, do czego przyczyni się wysoka temperatura. Co istotne, po powrocie do stanu płynnego, nie straci on swojej wartości. Zwolennicy miodu w nieskrystalizowanej postaci muszą jednak przestrzegać jednej ważnej zasady, inaczej otrzymana substancja jest będzie jedynie smacznym słodzikiem do herbaty lub kawy, ewentualnie składnikiem do ciasta. Jeśli chce się skorzystać z wyjątkowych właściwości miodu, to, nie można zignorować faktu, że traci on swoje właściowości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza.
Jak rozpuścić miód w warunkach domowych? Potrzebny będzie garnek, w którym zmieści się słoik i spora ilość wody. Miód należy umieścić w garnku, a następnie wypełnić naczynie bardzo ciepłą, lecz nie gorącą wodą. Miód podczas takiej operacji należy delikatnie wymieszać łyżką - trzeba zachować ostrożność, żeby słoik nie przewrócił się. Substancja rozpuści się prawdopodobnie po kilku godzinach, choć w niektórych przypadkach trzeba na to czekać dłużej. Niektórzy do rozpuszczania miodu wykorzystują garnek z podwójnym dnem, który został wypełniony letnią wodą. Garnek z wodą i miodem w słoiku stawia się na małym ogniu - nie można dopuścić do zagotowania wody. W ten sposób miód rozpuszcza się szybciej, jednak trzeba bardzo uważać, by go nie przegrzać.
Skrystalizowany miód to nie problem. Najważniejsze, by nie rozpuszczać go w zbyt wysokiej temperaturze!
Napisz komentarz Anuluj