miody-orzexwienie

Orzeźwiający napój

Wakacje, wysoka temperatura i spokój. To chwile na, które wszyscy czekamy. Jednak kiedy słońce doskwiera odrobinę za mocno idealnym rozwiązaniem oprócz kąpieli w jeziorze czy morzu są pyszne a zarazem zdrowe orzeźwiające napoje.

Pomimo tego, że często najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest szklanka wody (żeby troszkę urozmaicić tę wodę można dodać łyżeczkę miodu wielokwiatowego, kilka kropel soku z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać), to jednak czasami mamy ochotę na proste i szybkie napoje owocowe.

Tak więc odstawmy gazowane napoje, pełne sztucznych barwników oraz chemii i zróbmy kolorowe, zimne a zarazem zdrowe napoje na upalne dni 2014 z miodami z tegorocznych i zeszłorocznych zbiorów wędrownej pasieki.

Miody 2014

  Kilka przepisów:

Lemoniada – trochę tradycji

  • 2 litry wody
  • 9 średniej wielkości cytryn + 1 cytryna do dekoracji
  • 6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 6-8 kostek lodu
Do dzbanka wlewamy przegotowaną chłodną wodę, sok z cytryny oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy (ważne jest aby cały miód się rozpuścił). Następnie wstawiamy dzbanek do lodówki na około 2-3 godziny. Szklanki dekorujemy plasterkami cytryny. Po wyjęciu z lodówki dodajemy do lemoniady kostki lodu i nalewamy do udekorowanych cytryną szklanek.

Truskawkowy koktajl na zimno

  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 8-9 łyżek lodów waniliowych
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu akacjowego
Truskawki miksujemy dokładnie razem z cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie dodajemy lody oraz miód i delikatnie miksując dolewamy mleko i maślankę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej w wysokim naczyniu. Podajemy w wysokich szklankach od razu po zrobieniu. Dekorować można listkami mięty.

Mrożona herbata z cytrusami i miodem lipowym

  • 2 torebki herbaty czarnej
  • 1 l wody
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 duża cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grapefruit
  • 2 limonki
Torebki herbaty zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar odrobinę ostygnie (do około 35 stopni Celsjusza) dodajemy miód. Mieszamy i znów odstawiamy. Nieobrane owoce dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry i bardzo delikatnie w misce łyżką gnieciemy. Do letniej herbaty dodajemy owoce i odstawiamy na 1 h. Po tym czasie mieszamy i znów odstawiamy na minimum 2 h do lodówki. Podajemy z kostkami lodu. Należy pamiętać, żeby owoców nie obierać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>