miód a cukrzyca
Autor listopad 19, 2018 0 Komentarzy

Miód a cukrzyca

Miód to naturalny produkt pszczeli, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również posiada liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne. Chemicznie jest to mieszanina przede wszystkim cukrów prostych – glukozy oraz fruktozy. Cukry te wpływają na podnoszenie poziomu glukozy we krwi. W związku z tym w przypadku rozważań miód a cukrzyca należy zachować szczególną ostrożność.

Biorąc pod uwagę surowiec, z którego pszczoły produkują miód wymienić można miody:

  • nektarowe – np. wielokwiatowe, lipowe, gryczane, rzepakowe, akacjowe czy wrzosowe,
  • spadziowe – z drzew iglastych lub liściastych,
  • nektarowo-spadziowe.

Do miodów nektarowych zaliczany jest także niezwykle popularny w ostatnim czasie miód Manuka. Jest to jeden z najdroższych miodów, ale również wyjątkowo ceniony ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Właściwości prozdrowotne miodu

Istnieje szereg doniesień naukowych świadczących o pozytywnym wpływie miodu na zdrowie. Miód w swoim składzie zawiera wiele substancji o właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Spożycie miodów poprawia odporność i posiada pozytywny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego. Wśród innych korzyści wynikających z jedzenia miodów warto wymienić właściwości:

  • przeciwskurczowe,
  • przeciwgorączkowe,
  • napotne,
  • wykrztuśne,
  • łagodzące kaszel,
  • prebiotyczne,
  • łagodzące zapalenie dróg moczowych,
  • przyspieszające gojenie się oparzeń i ran,
  • zmniejszające krzepliwość krwi,
  • wspomagające leczenie wrzodów dwunastnicy i żołądka,
  • lecznicze w przypadku zaburzeń układu nerwowego,
  • obniżające poziom cholesterolu.

Ponadto, każda odmiana miodu posiada charakterystyczne dla siebie właściwości. Przykładowo miody ciemne, np. gryczany czy spadziowy posiadają silniejsze właściwości przeciwutleniające od miodów jasnych.

Miód a cukrzyca - podstawowe informacje

Spożywanie miodu w cukrzycy to temat dosyć kontrowersyjny. Można o tym znaleźć wiele sprzecznych informacji. Nie ma wątpliwości, że miód składa się przede wszystkim z cukrów prostych, których spożycie w diecie cukrzyka powinno zostać ograniczone. Dieta osób chorych na cukrzycę powinna się opierać na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Oczywiście miód posiada niższy indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się mniejszą kalorycznością niż sacharoza. Ponadto posiada intensywny, słodki smak, przez co stosuje się jego mniejszą ilość. Zawiera też wiele związków bioaktywnych, przez co wydaje się lepszym wyjściem niż sacharoza. Jednak nie istnieją wystarczające dowodów, które świadczyłyby o pozytywnym wpływie miodu na zdrowie w cukrzycy.

Czy można jeść miód w cukrzycy?

Zdania specjalistów są podzielone. Mimo wyraźnego pozytywnego wpływu miodu na zdrowie człowieka i faktu, że jego spożycie jest zdecydowanie korzystniejsze niż spożywanie zwykłego cukru, to jednak osoby z cukrzycą nie mogą stosować miodu kiedy tylko mają ochotę. Obecnie uważa się, że zarówno w przypadku cukrzycy insulinozależnej, jak również cukrzycy insulinoniezależnej, jego bezpieczne spożycie to mniej więcej 30g dziennie. Jednak zawsze spożywanie miodu, jak również każda inna zmiana diety powinna być konsultowana z lekarzem diabetologiem.

Napisz komentarz