właściwości pyłku kwiatowego
Autor grudnia 11, 2018 0 Komentarzy

Właściwości pyłku kwiatowego

Miód to jedna z najwspanialszych substancji produkowana w naturze. Zawiera w sobie wiele cennych składników, które od dawna są doceniane przez człowieka. Mało z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że przy produkcji miodu przez pszczoły powstają również inne wartościowe produkty. Jednym z nich jest pyłek kwiatowy, który możemy stosować w diecie oraz pielęgnacji. Spójrzmy jakie właściwości pyłku kwiatowego warto wykorzystywać w codziennym życiu.

Co to jest pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy, inaczej pszczeli, to podstawowy składnik przy produkcji miodu, który stanowi również pokarm dla młodych pszczół. Pszczoły zbierają go z różnych roślin, a następnie przenoszą do ula w formie kuleczek. Jedna taka kuleczka zawiera około 100 różnorodnych ziaren, dzięki czemu posiada wiele cennych składników odżywczych. Zwłaszcza jeśli zawiera w sobie pyłki roślin leczniczych, czyli ziół. Jednym z głównych elementów z jakich składa się pyłek pszczeli jest białko, które stanowić może nawet do 40% zawartości. Kolejnym ważnym składnikiem są witaminy i minerały. Każdy z nas doskonale wie, jak ważne są to elementy dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a pyłek zawiera ich o wiele więcej, niż inne popularne, prozdrowotne produkty.

właściwości pyłku kwiatowego

Jaki skład posiada pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy zawiera 36 mikro- i makroelementów. Posiada więcej wapnia, niż nabiał i więcej żelaza, niż wątróbka. Oprócz tego jest również bogaty w magnez, krzem, cynk, chrom i miedź. Pyłek pszczeli to również źródło wielu witamin, zarówno tych rozpuszczalnych w tłuszczach, jak i w wodzie. Zażywając pyłek dostarczamy organizmowi duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także witaminy E i PP.

Jak wykorzystać właściwości pyłku kwiatowego?

Ze względu na zawartość licznych substancji, pyłek może być wykorzystywany przy leczeniu wielu dolegliwości. Jest pomocny w stanach niedoborów, np. gdy nasza dieta nie jest zbyt urozmaicona lub po przebytej chorobie. Może być przydatny podczas odchudzania i jako środek, który zastąpi nam kawę lub inne napoje energetyczne. Pyłek wzmacnia również działania układu odpornościowego, a także działa pomocniczo przy leczeniu miażdżycy, zapalenia dróg żółciowych i wątroby, choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Jak każdy środek może wywoływać alergię i skutki uboczne, dlatego powinniśmy sprawdzić, czy pyłek kwiatowy jest dla nas odpowiedni.

właściwości pyłku pszczelego

Napisz komentarz