Czy można jeść miód w ciąży?
Miód jest powszechnie znany jako zdrowa żywność i słodzik, ale niektórzy zastanawiają się, czy kobiety mogą jeść miód w ciąży? Ciąża jest szczególnym etapem w ich życiu, a jedzenie odpowiedniej żywności jest jednym z ważnych sposobów na utrzymanie zdrowia kobiet i niemowląt. W tym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości i odpowiemy na pytanie czy można jeść miód w ciąży.
Zalety spożywania miodu w ciąży
1. Zmniejsza dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Nudności, zgaga, biegunka czy bóle w podbrzuszu to dolegliwości, których często doświadczają kobiety w ciąży. Spożywanie miodu może przynieść znaczną ulgę, łagodząc je w pewnym stopniu, dzięki jego przeciwzapalnym właściwościom. Regularne spożywanie miodu pomaga także w gojeniu wrzodów żołądka u pacjentów z zapaleniem błony śluzowej żołądka, które dość często dotyka kobiety w ciąży. Udowodniono także, że miód hamuje rozwój bakterii Helicobacter pyroli, odpowiedzialnej za owrzodzenia.
2. Wzmacnia układ odpornościowy
W czasie ciąży należy unikać silnych leków czy antybiotyków. Miód, ze swoim działaniem przeciwzapalnym, może być świetnym naturalnym lekarstwem. Działa jeszcze lepiej w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami, takimi jak imbir czy cytryna. Jego wartości odżywcze i obecność przeciwutleniaczy wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcjami.
3. Korzystnie wpływa na skórę
Stosowanie maseczek, kremów czy peelingów z miodem powoduje regenerację skóry. Systematyczne nakładanie kosmetyków z miodem pozwala zmniejszyć widoczność rozstępów oraz blizn.
4. Łagodzi bezsenność
Spożycie miodu powoduje niewielki wzrost insuliny, która stymuluje uwalnianie tryptofanu w mózgu. Ten z kolei przekształca się w serotoninę, a ta w melatoninę- hormon odpowiedzialny za zasypianie.
Jaka dawka miodu jest bezpieczna w czasie ciąży?
Tak jak w przypadku innej żywności, kluczem jest umiar. Zaleca się spożywanie ok 3-5 łyżek miodu dziennie. Jest to wystarczająca ilość. Miód zawiera w jednej łyżce stołowej ok 60 kalorii. Kalorie zawarte w cukrach prostych nie powinny przekraczać 10 % całkowitego zapotrzebowania na kalorie w ciągu dnia. Tak więc 180-300 kalorii dziennie pochodzących od miodu całkowicie wystarczy, chyba, że zapotrzebowanie na energię jest wyższe- wtedy można pozwolić sobie na dodatkowe spożycie.
Skąd obawy przed spożywaniem miodu w ciąży?
Miód jest naturalnym słodzikiem i jak już wspomniano wyżej ma także wiele korzyści zdrowotnych. Strach przed zatruciem jadem kiełbasianym dotyka wiele przyszłych matek. Jednak na podstawie badań stwierdzono, że zarodniki Clostridium mogące zanieczyszczać miód i wywołać zatrucie jadem kiełbasianym u niemowlęcia, które nie ma jeszcze na tyle dojrzałego układu pokarmowego, nie wpłyną na płód. Zarodniki bakterii mogą być obecne w miodzie, ale toksyny nie trafiają do krwiobiegu, ponieważ organizm pozbywa się bakterii- układ pokarmowy kobiety o środowisku kwasowym hamuje rozwój zarodników i tym samym powstawanie szkodliwej toksyny.
Kiedy zmagasz się z cukrzycą ciążową, jedzenie miodu to niekoniecznie dobry pomysł. Istotne jest aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, poprzez zmiany w diecie, które obejmują zmniejszenie spożycia węglowodanów i cukrów. Ponieważ miód zawiera glukozę należy go unikać w tym przypadku.
Chociaż alergie na miód są rzadkie, nadmierne spożycie miodu może prowadzić do skurczów żołądka, podrażnienia przewodu pokarmowego, biegunki czy wzdęć u niektórych kobiet. Upewnij się, że używany przez ciebie miód jest czysty i pochodzi od zaufanej marki.
Napisz komentarz Anuluj