Miód lipowy właściwości
Dla wielu osób jesień to niestety czas przeziębień, bólu gardła i przewlekłych katarów. Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie, warto profilaktycznie zacząć dbać o nasz organizm, wspomagając jego odporność.
Świetnym produktem wspierającym naturalną odporność organizmu jest miód lipowy. Nie od dziś wiadomo, że herbatki i napary z kwiatu lipy mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, wykrztuśne i przeciw zapalne. Te same kwiaty lipy dostarczają niezwykle cennego nektaru, który zebrany przez pszczoły, stanowi naturalne antidotum na jesienne przeziębienia. Miód lipowy jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej
Miód lipowy właściwości - na co pomaga
Jest stosowany w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok bocznych nosa oraz oskrzeli.
- - Dzięki bogactwu olejków eterycznych wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne
- - Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności bakteriobójczej
- - Obniża ciśnienie krwi, dlatego stosuje się go w chorobach serca i układu krążenia
- - Stosowany jest w chorobach dróg moczowych
- - Wykazuje działanie uspokajające dlatego sprawdza się jako środek wspomagający leczenie nerwic, stresów i bezsenności
Jak stosować miód lipowy w profilaktyce przeziębieniowej
Sprawdzonym sposobem na wspieranie naturalnej odporności organizmu jest codzienne spożywanie miodu lipowego w połączeniu z pyłkiem pszczelim. Zaleca się rozpuszczenie wieczorem 2 do 3 łyżek stołowych (około 40-60 g w wypadku osób dorosłych) miodu lipowego w szklance przegotowanej i wystudzonej wody i wymieszanie z 20-30 g pyłku pszczelego. Taki roztwór należy wypijać rano na czczo, nie później niż 15 minut przed posiłkiem. Dla dzieci stosujemy odpowiednio proporcje 1-4 łyżeczek (co odpowiada 10-40 g) miodu i 1 łyżeczka (ok.7 g) pyłku.
Napisz komentarz Anuluj