przepis na piernik z miodem
Autor marca 27, 2019 0 Komentarzy

Przepis na piernik z miodem

Piernik z miodem to jeden z najprostszych i najszybszych do przygotowania pierników. Można go spożyć od razu po upieczeniu. W cieście nie ma bakalii, lecz według uznania można je dodać. Do wyrobu ciasta należy wcześniej przygotować sobie takie składniki jak:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru ( około 200g),
  • 1 szklanka naparu z kawy (z jednej łyżeczki),
  • 1 szklanka miodu płynnego miodu (najlepiej nadaje się miód gryczany),
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (4 łyżeczki),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Na lukier wystarczy 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżki gorącej wody. Do dekoracji można użyć orzechy włoskie lub migdały.

Sposób w jaki robi się cisto jest bardzo prosty. Na początku trzeba oddzielić żółtka od białek. Miód, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Przy zmniejszonych obrotach miksera stopniowo dodać kawę, mąkę, olej, przyprawę korzenną i sodę. Białka ubić na sztywno. Do całości dodać piankę z białek i delikatnie wymieszać.

Do dwóch blach wysmarowanych margaryną i posypanych mąką wyłożyć ciasto. Piernik piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy ciasto jest gotowe. Cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą. Następnie lukrem polać piernik dodatkowo przystrajając go orzechami.

Smacznego życzy sklep z ekologicznymi miodami MyBee!

Napisz komentarz