domowe ciasteczka musli z miodem
Autor marzec 28, 2019 0 Komentarzy

Domowe ciasteczka musli z miodem

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych, orkiszowych lub jęczmiennych
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 3 pełne łyżki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, orzechów lub innych bakalii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu (np. miód wielokwiatowy)

Przepis na domowe ciasteczka musli z miodem

Mąkę należy wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy płatki (np. owsiane), cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Do miski z wymieszanymi produktami dodajemy kolejno miękkie masło, jogurt, roztrzepane jajko i miód. Najlepszy byłby miód wielokwiatowy, który charakteryzuje się łagodnym smakiem i polecany jest dzieciom, co sprawi, że Nasze pociechy będą miały okazję zjeść zdrowe ciasteczka słodzone pysznym miodem zamiast niezdrowym cukrem.

Mieszamy powoli najpierw łyżka, a następnie ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Ciastka lub kuleczki kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm od siebie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, do momentu aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i układamy na paterze, aby ostygły. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce na ciasteczka.

Napisz komentarz