Babka miodowa z płatkami migdałowymi
Składniki:
- 225 gram margaryny „ Kasi” + 2 łyżeczki do posmarowania formy
- 1/4 słoiczka miodu lipowego 400 gram
- 100 gram cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty (może być z torebki)
- 1 i 1/2 olejku waniliowego
- 300 gram mąki (2 szklanki)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- świeżo starta skórka z cytryny (1 sztuka średnia)
- 1 jajko rozmiar L
- 3 łyżki śmietany kwaśnej (12%)
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
Przepis na babkę miodową
Margarynę, miód lipowy, cukier oraz sól gotujemy w rondelku - przez kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy to nastąpi zdejmujemy rondelek z ognia i przygotowaną masę studzimy.
Kiedy masa będzie letnia wlewamy do niej napar z herbaty, sok z cytryny oraz olejek waniliowy. W czasie kiedy w rondelku wymieszane składniki stygną przygotowujemy mąkę, którą należy wymieszać z sodą, imbirem, cynamonem oraz skórką z cytryny. W szklance roztrzepujemy jajko. Wszystko z rondelka przelewamy do głębokiej miski i stopniowo dodajemy mąkę, mieszając mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy mikserem. Na sam koniec wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy łyżką.
Przelewamy masę (będzie ona dość płynna) do posmarowanej formy. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na około 1,5h. Jednak pamiętajmy, że każde ciasto przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem (np. długą wykałaczką) czy nie zostaje na nim ciasto. Jeśli patyczek jest czysty wyjmujemy ciasto jeśli natomiast ciasto się do niego lepi należy zostawić je w piekarniku i sprawdzać co około 10 minut.
Pamiętajmy, aby nie wyjmować babki z formy dopóki dobrze nie ostygnie. Wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy np. na desce do krojenia. Kiedy już wystygnie i wyjmiemy ją na talerz możemy dodatkowo polać górę polewą kakaową: własnej roboty lub gotową. Życzymy smacznego.
Używamy miodów ze sklepu internetowego Mybee. Miód lipowy kremowy jest dealny do tego typu przepisów.
Napisz komentarz Anuluj