babka miodowa
Autor marca 28, 2019 0 Komentarzy

Babka miodowa z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 225 gram margaryny „ Kasi” + 2 łyżeczki do posmarowania formy
  • 1/4 słoiczka miodu lipowego 400 gram
  • 100 gram cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty (może być z torebki)
  • 1 i 1/2 olejku waniliowego
  • 300 gram mąki (2 szklanki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • świeżo starta skórka z cytryny (1 sztuka średnia)
  • 1 jajko rozmiar L
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej (12%)
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych

Przepis na babkę miodową

Margarynę, miód lipowy, cukier oraz sól gotujemy w rondelku - przez kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy to nastąpi zdejmujemy rondelek z ognia i przygotowaną masę studzimy.

Kiedy masa będzie letnia wlewamy do niej napar z herbaty, sok z cytryny oraz olejek waniliowy. W czasie kiedy w rondelku wymieszane składniki stygną przygotowujemy mąkę, którą należy wymieszać z sodą, imbirem, cynamonem oraz skórką z cytryny. W szklance roztrzepujemy jajko. Wszystko z rondelka przelewamy do głębokiej miski i stopniowo dodajemy mąkę, mieszając mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy mikserem. Na sam koniec wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy łyżką.

Przelewamy masę (będzie ona dość płynna) do posmarowanej formy. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika na około 1,5h. Jednak pamiętajmy, że każde ciasto przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem (np. długą wykałaczką) czy nie zostaje na nim ciasto. Jeśli patyczek jest czysty wyjmujemy ciasto jeśli natomiast ciasto się do niego lepi należy zostawić je w piekarniku i sprawdzać co około 10 minut.

Pamiętajmy, aby nie wyjmować babki z formy dopóki dobrze nie ostygnie. Wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy np. na desce do krojenia. Kiedy już wystygnie i wyjmiemy ją na talerz możemy dodatkowo polać górę polewą kakaową: własnej roboty lub gotową. Życzymy smacznego.

Używamy miodów ze sklepu internetowego Mybee. Miód lipowy kremowy jest dealny do tego typu przepisów.

Napisz komentarz