Miód na gardło
Miód to nie tylko ulubiony przysmak Kubusia Puchatka czy składnik ciast i deserów. Stosowany jest także w celach zapobiegawczych i leczniczych. Dzięki swoim właściwościom używa się go od bardzo dawna w medycynie naturalnej z powodu niezwykłej skuteczności i wielu dobroczynnym efektom dla ludzkiego organizmu. Substancje zawarte w miodzie mają między innymi właściwości antyseptyczne, zwalczają objawy infekcji, w szczególności górnych dróg oddechowych, pozytywnie wpływają na serce i skórę, wspomaga leczenie astmy, anemii, a nawet zapalenia płuc. Wskazanie wszystkich korzystnych efektów, które przynosi miód to temat na oddzielny artykuł, tutaj skupimy się na tym, jak używać miód na gardło.
Miód na gardło - który zadziała najlepiej?
Bolące gardło to jeden z najbardziej uciążliwych problemów podczas infekcji górnych dróg oddechowym. Sprawia problemy nie tylko przy przyjmowaniu pokarmów czy napojów, ale także podczas przełykania śliny, nieprzyjemne uczucie towarzyszy nam więc nie ustanie. Powszechnym sposobem na pozbycie się bólu gardła są pastylki do ssania, jednak niewiele osób zdaję sobie sprawę, iż składnikiem większości z nich jest właśnie miód. Warto więc postawić na stuprocentowo naturalny miód, zamiast faszerować się farmaceutykami. W szczególności skuteczne w walce z tą dolegliwością są miody:
- - wielokwiatowy
- - gryczany
- - akacjowy
- - rzepakowy
- - malinowy
- - lipowy
- - spadziowy
Właściwości i działanie miodu na chore gardło
Nektar wykorzystywany przez pszczoły pochodzi z różnych typów roślin. Dobrze jest więc zaznajomić się z informacjami, w jakim aspekcie poszczególne rodzaje miodu mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Do działania antyseptycznego, które jest udziałem wszystkich, należy dodać pewne specyficzne właściwości.
Miód wielokwiatowy wzmacnia odporność organizmu, a także zwalcza zarazki przez posiadane substancje antybakteryjne.
Miody akacjowy i rzepakowy działają głównie wzmacniająco, przy czym ten drugi najlepiej wzmacnia i odżywia organizm, ze względu na wysoką zawartość glukozy i aminokwasów.
Szczególną zdolność do zwiększenia przyswajalności witaminy C, a co za tym idzie, stymulacji działania układu odpornościowego miód gryczany zawdzięcza obecności rutyny. Dzięki niej regeneracja błony śluzowej następuje szybciej.
Najskuteczniejszy miód na gardło wybrać należy z trójki: lipowy, spadziowy i malinowy. Wszystkie one wykazują silne właściwości wykrztuśne, efektywnie zwalczając uporczywy kaszel. Dodatkowe działania antybiotyczne i przeciwgorączkowe czynią z nich skuteczny środek nie tylko na ból gardła i kaszel, ale poleca się stosowanie ich nawet przy zapaleniu płuc.
Miód jest więc nie tylko słodki i pyszny, ma również zbawienny i dobroczynny wpływ dla naszego organizmu, także przy chorobach gardła. Łyżka miodu, regularnie spożywana bezpośrednio lub dodana do letniej herbaty, by temperatura nie wpłynęła negatywnie na jego właściwości, efektywnie pozwoli uporać się z największym bólem gardła.
Napisz komentarz Anuluj