Produkty pszczele i ich zastosowanie
Wszyscy doskonale wiedzą, że pszczoły to bardzo potrzebne nam owady, bez których właściwie niemożliwe byłoby nasze życie. To dzięki temu, że zapylają większość roślin możliwa jest produkcja warzyw, owoców i zbóż. Jednak to nie jedyne korzyści jakie człowiek czerpie z pracy pszczół. Możemy również korzystać z produktów, które dostarczają i stosować je w diecie, medycynie oraz kosmetyce. Tym najbardziej popularnym jest miód, który obok propolisu i pyłku kwiatowego zalicza się do produktów wytworzonych dzięki surowcom zebranym w środowisku. Wyróżniamy również produkty, które są bezpośrednim wytworem organizmów pszczół, takie jak: jad, mleczko i wosk pszczeli. Zobaczmy czym charakteryzują się te produkty pszczele i ich zastosowanie.
Różne rodzaje miodu i jego prozdrowotne właściwości
Miód jest znany człowiekowi już od tysięcy lat, ale wciąż odkrywamy jego właściwości. Zawiera wiele substancji odżywczych, ale są one uzależnione od tego, z jakich surowców powstał i jakiej został poddany obróbce technologicznej. Należy również pamiętać, by nie podgrzewać miodu do temperatury powyżej 48 stopni Celsjusza, gdyż traci wtedy wszystkie swoje właściwości. Różne rodzaje miodu wpływają korzystnie na różne organy organizmu człowieka. Gryczany wpływa pozytywnie na układ krwionośny, pokarmowy i moczowy. Lipowy będzie przydatny podczas przeziębienia i grypy, gdyż przejawia działanie przeciwgorączkowe i antybiotyczne. Oprócz tego wyrównuje ciśnienie krwi i pozwala nam zasnąć. Miód rzepakowy wpływa korzystnie na pracę serca i wątroby, a także oczyszcza nasz organizm.
Produkty pszczele i ich zastosowanie - jad pszczeli
Jad pszczeli, mimo że kojarzy nam się z bolesnymi użądleniami, to wykazuje dla nas korzystne działanie. Wykorzystuje się go w medycynie do produkcji maści do gojenia ran, ze względu na działanie anty-mikrobowe. Wzmacnia również układ kostny i działa wspierająco podczas leczenia reumatyzmu lub artretyzmu. Stosuje się go również w terapiach odczulających.
Propolis, czyli kit pszczeli
Propolis to bardzo cenny składnik wykorzystywany do budowy uli. Służy do zalepiania wszelkich niepotrzebnych dziur i szpar. Nie tylko chroni on przed dostaniem się do ula niepożądanych gości w postaci innych owadów, ale również mikrobów, które mogłyby być przyczyną chorób. Jest to możliwe dzięki właściwościom bakteriobójczym, pierwotniakobójczym, grzybobójczym i bakteriostatycznym. Te same właściwości są wykorzystywane w produktach leczniczych, takich jak: maści, kremy, tabletki lub puder. Służą one do odkażania ran i wzmacniania odporności. Kit pszczeli jest również źródłem witamin z grupy B, E, P i H, substancji mineralnych oraz białka.
Wosk pszczeli - czy można go użyć jedynie do produkcji świec?
Gdy myślimy o zastosowaniu wosku pszczelego to jako pierwsza na myśl przychodzi produkcja świec. Ujemnie jonizują one powietrze co wpływa korzystnie na układ oddechowych, a przy tym przyjemnie pachną. W przeciwieństwie to świec wykonanych ze sztucznych substancji, które podczas spalania uwalniają szkodliwe związki. Wosk jest również składnikiem produktów do pielęgnacji mebli, tapicerek, do pielęgnacji karoserii samochodowej i odzieży skórzanej, gdyż nabłyszcza i uelastycznia. Wosk, jako nieszkodliwy dla człowieka produkt, może też być stosowany w pielęgnacji ciała. Dodaje się go do kremów i balsamów.
Mleczko pszczele - pokarm dla larw pszczół może też być korzystny dla ludzi
Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzielowe pszczół. Jako, że służy jako pokarm dla larw, musi posiadać wszelkie substancje odżywcze, które pozwolą im rosnąć. Z związku z tym, w jego składzie znajdziemy: węglowodany, białka, tłuszcze, łatwo przyswajalne związki mineralne i witaminy. Mleczko wykazuje też właściwości bakteriostatyczne i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jest stosowane również w branży kosmetycznej, gdyż korzystnie wpływa na skórę dzięki właściwościom odżywczym.
Bogaty w cenne elementy pyłek kwiatowy
Bardzo cenny produktem pszczelim jest pyłek kwiatowy. Zawiera on wiele mikro- i makroelementów, enzymów i aminokwasów, acetylocholinę, a także jest źródłem wysokiej jakości białka. To również cenne źródło witamin z grupy B, PP, C, D, P, K, itp. Świeżo zebrany pyłek dostępny jest w postaci obnóży. Następnie jest poddany przez pszczoły procesowi fermentacji mlekowej, dzięki czemu jest lepiej strawny oraz posiada więcej substancji o charakterze kwaśnym. W ten sposób powstaje pierzga. Oba rodzaje pyłku są stosowane w celu wzmocnienia odporności i dla lepszej pracy układu pokarmowego. Pomagają w leczeniu jego chorób, wzmagają apetyt, regulują pracę jelit i przemianę materii.
Napisz komentarz Anuluj