Przepisy na orzeźwiające napoje na lato
Wakacje, wysoka temperatura i spokój. To chwile na, które wszyscy czekamy. Jednak kiedy słońce doskwiera odrobinę za mocno idealnym rozwiązaniem oprócz kąpieli w jeziorze czy morzu są pyszne a zarazem zdrowe orzeźwiające napoje.
Pomimo tego, że często najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest szklanka wody (żeby troszkę urozmaicić tę wodę można dodać łyżeczkę miodu wielokwiatowego, kilka kropel soku z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać), to jednak czasami mamy ochotę na proste i szybkie napoje owocowe. Tak więc odstawmy gazowane napoje, pełne sztucznych barwników oraz chemii i zróbmy kolorowe, zimne a zarazem zdrowe napoje na upalne dni z miodami z tegorocznych i zeszłorocznych zbiorów wędrownej pasieki.
Przepisy na orzeźwiające napoje na lato
Lemoniada – trochę tradycji
- 2 litry wody
- 9 średniej wielkości cytryn + 1 cytryna do dekoracji
- 6 łyżek miodu wielokwiatowego
- 6-8 kostek lodu
Do dzbanka wlewamy przegotowaną chłodną wodę, sok z cytryny oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy (ważne jest, aby cały miód się rozpuścił). Następnie wstawiamy dzbanek do lodówki na około 2-3 godziny. Szklanki dekorujemy plasterkami cytryny. Po wyjęciu z lodówki dodajemy do lemoniady kostki lodu i nalewamy do udekorowanych cytryną szklanek.
Truskawkowy koktajl na zimno
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 szklanki maślanki naturalnej
- 8-9 łyżek lodów waniliowych
- 0,5 kg truskawek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu akacjowego
Truskawki miksujemy dokładnie razem z cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie dodajemy lody oraz miód akacjowy i delikatnie miksując dolewamy mleko i maślankę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej w wysokim naczyniu. Podajemy w wysokich szklankach od razu po zrobieniu. Dekorować można listkami mięty.
Mrożona herbata z cytrusami i miodem lipowym
- 2 torebki herbaty czarnej
- 1 l wody
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 duża cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 czerwony grapefruit
- 2 limonki
Torebki herbaty zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar odrobinę ostygnie (do około 35 stopni Celsjusza) dodajemy miód. Mieszamy i znów odstawiamy. Nieobrane owoce dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry i bardzo delikatnie w misce łyżką gnieciemy. Do letniej herbaty dodajemy owoce i odstawiamy na 1 h. Po tym czasie mieszamy i znów odstawiamy na minimum 2h do lodówki. Podajemy z kostkami lodu. Należy pamiętać, żeby owoców nie obierać.
Napisz komentarz Anuluj