Przepisy na orzeźwiające napoje na lato
Autor maja 31, 2019 0 Komentarzy

Przepisy na orzeźwiające napoje na lato

Wakacje, wysoka temperatura i spokój. To chwile na, które wszyscy czekamy. Jednak kiedy słońce doskwiera odrobinę za mocno idealnym rozwiązaniem oprócz kąpieli w jeziorze czy morzu są pyszne a zarazem zdrowe orzeźwiające napoje.

Pomimo tego, że często najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest szklanka wody (żeby troszkę urozmaicić tę wodę można dodać łyżeczkę miodu wielokwiatowego, kilka kropel soku z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać), to jednak czasami mamy ochotę na proste i szybkie napoje owocowe. Tak więc odstawmy gazowane napoje, pełne sztucznych barwników oraz chemii i zróbmy kolorowe, zimne a zarazem zdrowe napoje na upalne dni z miodami z tegorocznych i zeszłorocznych zbiorów wędrownej pasieki.

Przepisy na orzeźwiające napoje na lato

Lemoniada – trochę tradycji

  • 2 litry wody
  • 9 średniej wielkości cytryn + 1 cytryna do dekoracji
  • 6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 6-8 kostek lodu

Do dzbanka wlewamy przegotowaną chłodną wodę, sok z cytryny oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy (ważne jest, aby cały miód się rozpuścił). Następnie wstawiamy dzbanek do lodówki na około 2-3 godziny. Szklanki dekorujemy plasterkami cytryny. Po wyjęciu z lodówki dodajemy do lemoniady kostki lodu i nalewamy do udekorowanych cytryną szklanek.

Truskawkowy koktajl na zimno

  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 8-9 łyżek lodów waniliowych
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu akacjowego

Truskawki miksujemy dokładnie razem z cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie dodajemy lody oraz miód akacjowy i delikatnie miksując dolewamy mleko i maślankę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej w wysokim naczyniu. Podajemy w wysokich szklankach od razu po zrobieniu. Dekorować można listkami mięty.

Mrożona herbata z cytrusami i miodem lipowym

  • 2 torebki herbaty czarnej
  • 1 l wody
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 duża cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grapefruit
  • 2 limonki

Torebki herbaty zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar odrobinę ostygnie (do około 35 stopni Celsjusza) dodajemy miód. Mieszamy i znów odstawiamy. Nieobrane owoce dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry i bardzo delikatnie w misce łyżką gnieciemy. Do letniej herbaty dodajemy owoce i odstawiamy na 1 h. Po tym czasie mieszamy i znów odstawiamy na minimum 2h do lodówki. Podajemy z kostkami lodu. Należy pamiętać, żeby owoców nie obierać.

Napisz komentarz