miód nektarowy
Autor marzec 18, 2020 0 Komentarzy

Miód nektarowy - Co to znaczy?

Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiej rośliny został pozyskany lub na miód nektarowy i spadziowy. W tym miejscu przyjrzymy się bliżej miodom nektarowym.

Miód nektarowy

Nektar to wydzielina gruczołów roślin (nektarników, miodników), która ma zwabić różnego rodzaju owady zapylające (w tym pszczoły). Nektar ma bardzo różną postać w zależności od rodzaju rośliny i innych czynników środowiskowych, ale głównie składa się z wody i cukrów. Miód nazywamy nektarowym, gdy jest pozyskiwany z roślin, wydzielających nektar. Najpopularniejsze miody nektarowe to: lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, rzepakowy czy gryczany. Jest ich oczywiście dużo więcej.

Dla odróżnienia, miód spadziowy powstaje z soków drzew iglastych lub liściastych. Są to przeważnie: modrzewia, jodły, świerki, sosny, dęby, wierzby, brzozy i klony.

Napisz komentarz