Autor lipca 29, 2020 0 Komentarzy

Miód i jego właściwości 

Pierwsze ślady wykorzystywania miodu przez człowieka można znaleźć już na liczącym ponad 8 tysięcy lat malowidle znajdującym się w jaskini Arana w Hiszpanii, natomiast w IV wieku p.n.e. pszczoły wychwalał Arystoteles w swoim traktacie Historia animalium. Takich przykładów jest oczywiście więcej, nic więc dziwnego, że każdy z nas zdaje sobie sprawę z pozytywnych właściwości miodu. Warto jednak przyjrzeć się temu jaki dokładnie wplyw prozdrowotny ma miód na organizm człowieka.

Po pierwsze przeciwbakteryjny

Dzięki enzymom pochodzącym z gruczołów ślinowych pszczół, miód zawiera szereg składników antybakteryjnych. Wśród substancji które zawiera, a co do których działania nie trzeba przekonywać jest nadtlenek wodoru, w 3-procentowym roztworze nazywany wodą utlenioną. Innymi substancjami, wprowadzanymi do miodu przez owady są inhibina oraz lizozym. Przyczyniają się one do zwalczania gronkowca, paciorkowca, laseczek wąglika, prątków gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórczych dla człowieka grzybów drożdżoidalnych z rodzaju Candida. 

właściwości miodu

Należy pamiętać jednak, że aby móc w pełni wykorzystać antybiotyczne właściwości miodu należy go rozcieńczyć. Największe stężenie substancji bakteriobójczych można znaleźć w miodach spadziowych i lipowych, te pierwsze są szczególnie skuteczne przy problemach z górnymi drogami oddechowymi.

Słodkie remedium na serce

Miód zawiera również acetylocholinę wzmacniającą wydolność serca oraz potas poprawiający jego funkcjonowanie. Ponadto ten pszczeli dar przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Tutaj szczególnie skuteczny okazuje się miód rzepakowy, który dodatkowo działa łagodząco na woreczek żółciowy i wątrobę. Jak serce to i układ krążenia, a na ten zbawienny wpływ ma miód gryczany. Pomaga on w hamowaniu procesów miażdżycowych i wspomaga produkcję hemoglobiny, która jak wiadomo jest niezbędna do transportu tlenu i dwutlenku węgla wewnątrz organizmu. 

Miód w walce z codziennymi przypadłościami

Wśród tych wszystkich pozytywnych właściwości miodu łatwo zapomnieć o jego mniej oczywistych zaletach - jest dobrym zamiennikiem rafinowanego cukru. Dla przykładu, miód wielokwiatowy ze względu na szeroki bukiet składników jest zalecany w profilaktyce antyalergicznej. Również osobom zmagającym się z nadkwaśnością lub zgagą ta słodka substancja może przynieść ukojenie, z problemami trawiennymi najlepiej radzi sobie miód akacjowy.

Miód wciąż zaskakuje

Mimo tak szerokiego zakresu właściwości tego skarbu natury, nadal nie są znane wszystkie korzyści płynące z jego spożywania. W ostatnim czasie prowadzone były badania, które wstępnie  potwierdziły, że miód może przyczyniać się do hamowania namnażania się komórek nowotworowych, a tym samym wspomagać skutki leczenia farmakologicznego pacjentów chorych na raka. Ze sprawdzonych produktów pszczelich najlepsze rezultaty miały miód gryczany, oraz wielokwiatowy. 

Takie działanie wykazują miody aktywne, a podstawą dla aktywności miodu jest to, aby był on naturalny. Trzeba mieć to na uwadze, ponieważ w sklepach coraz łatwiej znaleźć miód sztuczny, a taki nie posiada żadnych z wymienionych wcześniej pozytywnych właściwości. Wszystkie korzyści płynące ze stosowania miodu wynikają z działania substancji, o które miód wzbogacić mogą jedynie pszczoły.

Napisz komentarz