Pyłek kwiatowy i jego lecznicze zastosowanie
Pyłek kwiatowy, inaczej nazywany pyłkiem pszczelim, to źródło cennych składników odżywczych. Od setek lat jego prozdrowotne działanie doceniane jest w medycynie naturalnej. Jako suplement jest zalecany przede wszystkim osobom, które odczuwają chroniczne zmęczenie i problemy z koncentracją. Skąd biorą się jego lecznicze własności?
Pyłek kwiatowy - skład i właściwości
Europejskie badania nad składem pyłku kwiatowego wykazały, że zawiera on wysoką ilość białka, a także fitohormony oraz enzymy, które aktywują lub przyspieszają procesy metaboliczne w organizmie człowieka. Stwierdzono także obecność witamin z grupy B oraz C, D, E i K oraz minerałów, takich jak fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Naukowcy zwrócili również uwagę na fakt, że pyłek kwiatowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Ponadto, pyłek posiada w swoim składzie egzogenne aminokwasy, rutynę i karotenoidy.
Ta skarbnica substancji odżywczych sprawia, że apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi, zyskuje coraz większą popularność. Wśród pozytywnych efektów, które pyłek kwiatowy wywiera na ludzki organizm znajduje się:
- regulacja przemiany materii i pobudzenie apetytu;
- obniżenie poziomu cukru we krwi;
- łagodzenie przebiegu infekcji i przeziębień;
- działanie ochronne na tkanki wątroby (za sprawą właściwości detoksykacyjnych);
- poprawianie krążenia i hamowanie agregacji (zlepiania) płytek krwi;
- zwiększenie ilości czerwonych krwinek, hemoglobiny oraz żelaza we krwi;
- łagodzenie objawów alergii;
- wsparcie w przywracaniu prawidłowej wagi ciała.
W związku z tymi właściwościami suplement zalecany jest osobom zmagającym się z otyłością, cukrzycą, anemią i zaburzeniami odżywiania. Profilaktycznie sprawdza się u ciężko pracujących fizycznie, narażonych na choroby układu krążenia oraz przechodzących leczenie alkoholizmu. Poprawia również sprawność psychiczną i koncentrację. Jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety i aktywnego trybu życia.
Jak stosować pyłek kwiatowy?
Zalecane jest przyjmowanie jednej łyżeczki pyłku do trzech razy dziennie około pół godziny przed jedzeniem. Należy zmieszać go z miodem, mlekiem lub wodą oraz dokładnie przeżuwać przed połknięciem - zwiększy to stopień przyswajalności suplementu. Szczególnie poleca się przeprowadzanie kuracji pyłkowej wiosną i jesienią przez okres od jednego do trzech miesięcy. Można wprowadzać go do diety dzieci od trzeciego roku życia. Wskazany jest dla wszystkich poza uczulonymi na miód.
Napisz komentarz Anuluj