Filtruj według

Rodzaj miodu
Rodzaj miodu
Pojemność
Pojemność

Miody naturalne z rodzinnej pasieki to podstawowa oferta naszego sklepu z miodami. Wielokrotnie nagradzane miody i pozytywne opinie tysięcy naszych klientów i smakoszy miodu potwierdzają, że oferta sklepu MyBee.pl jest miodna. Zapraszamy do smakowania w miodach kremowanych, które są nowością w ofercie naszej pasieki. Stałym klientom przypominamy o możliwościach zakupów ze stosownymi zniżkami za punkty z programu lojalnościowego.

Czym są miody naturalne?

Miód ekologiczny, czyli dobrze znana w kuchni i farmakologii słodka i płynna substancja, jest wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów lub z soku, który został wyssany przez owady z żywych części roślin. Naturalne miody dzielą się zatem na nektarowe, spadziowe oraz mieszane nektarowo-spadziowe.

Jak je rozróżnić? To bardzo proste! Naturalne miody nektarowe (kwiatowe), które powstają z roślin miododajnych, takich jak akacja, lipa, rzepa czy gryka, mają jasnożółtą – czasem nawet białą – barwę, łagodny smak, a przechowywane w temperaturze pokojowej krystalizują się znacznie szybciej niż spadziowe. To ważne, by pamiętać, że krystalizacja jest procesem występującym naturalnie w miodach ekologicznych i może być uciążliwa przy ich codziennym użytkowaniu. Dlatego wymyślono technikę kremowania miodu. Gęstą, kremową konsystencję uzyskuje się mechanicznie z patoki (miodu w stanie płynnym) – mieszając ją do momentu zgęstnienia. Tak przygotowane naturalne miody nie tracą nic ze swoich pierwotnych właściwości.

Wyróżnia się wiele podgatunków miodu (wielokwiatowy, wrzosowy, gryczany, faceliowy i in.), a każdy z nich charakteryzuje się innymi walorami prozdrowotnymi i smakowymi.

Miody spadziowe są natomiast ciemniejszej, bursztynowo-brunatnej barwy, ich konsystencja jest gęstsza, a w smaku są korzenne, lecz mniej słodkie od nektarowych.

W tej kategorii możesz zobaczyć i zamówić wszystkie miody, które oferuje nasza pasieka.

Właściwości miodu naturalnego

Miód nadal pozostaje zagadką dla swoich badaczy. Już w starożytności znano jego lecznicze właściwości takie jak obniżanie gorączki czy kojenie nerwów i nadal podobną intuicyjną mądrość w leczeniu przeziębień wykazują nasi dziadkowie. Dziś już wiadomo, że miód składa się z 70-80% cukrów, 10-20% wody i wartościowych składników takich jak proteiny, aminokwasy, witaminy, kwasy organiczne i enzymy. Codzienne zalecane spożycie miodu (60-150 g) wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze: przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, odtruwające, adaptogenne, immunoregulujące układ odpornościowy. Co więcej, miód naturalny wspomaga produkcję hemoglobiny, przemianę węglowodanów i lipidów, pracę wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego. Miody ekologiczne mają działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, to znaczy, że cieszą się uznaniem również w profilaktyce chorób. Żeby miody naturalne zachowały swoją pożyteczność na dłużej, istotne jest przechowywanie ich w szczelnych, szklanych słoikach z dala od nasłonecznienia. 

Jak powstaje miód?

W naszej pasiece miody ekologiczne powstają wyłącznie metodą nieingerującą w naturalną pracę pszczół. Na czym ona polega?

Proces powstawania naturalnych miodów zaczyna się wraz z okresem kwitnienia roślin. Miododajne rośliny wydzielają z siebie przyciągające pszczoły substancje. Zwiadowczynie zapylają kwiaty, przenosząc do ula nektar. Umieszczają go w wole miodowym, gdzie zostaje wzbogacony enzymami przez robotnicze. Nektar (nakrop) składuje się w komórkach plastra miodowego, a kiedy jest już gotowy, pszczoły pokrywają go woskowym zasklepem, mającym chronić nektar przed wilgocią i zepsuciem. Tak zabezpieczony miód zaczyna dojrzewać – zachodzą w nim procesy chemiczne, m.in. rozpad dwucukru sacharozy na cukry fruktozę i glukozę. Rola człowieka w procesie produkcji miodu zaczyna się przy miodobraniu. Polega ono na wydobyciu miodu z plastrów i odwirowaniu go w miodarkach w celu usunięcia drobnych zanieczyszczeń. Miód rozlewany jest do przygotowanych słoików i opatrywany podpisem. W trakcie tej czynności nasze miody nie tracą swoich cudownych właściwości, ponieważ nie są przegrzewane.

Subcategories

Aktywne filtry