Filtruj według

Rodzaj miodu
Rodzaj miodu
Pojemność
Pojemność

Miód naturalny - czyli jaki?

Miód ekologiczny, czyli dobrze znana w kuchni i farmakologii słodka i płynna substancja, jest wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów lub z soku, który został wyssany przez owady z żywych części roślin. Naturalne miody dzielą się zatem na nektarowe, spadziowe oraz mieszane nektarowo-spadziowe.

Rodzaje miodu - jak je rozróżnić?

To bardzo proste! Naturalne miody nektarowe (kwiatowe), które powstają z nektaru roślin miododajnych, takich jak akacja, lipa, rzepak czy facelia, mają jasnożółtą – czasem nawet białą – barwę, łagodny smak (za wyjatkiem miodu gryczanego który jest ciemny i intensywny w smaku) a przechowywane w temperaturze pokojowej krystalizują się znacznie szybciej niż spadziowe.

Miody spadziowe są natomiast ciemniejszej, bursztynowo-brunatnej barwy, ich konsystencja jest gęstsza, a w smaku są intensywne, lecz mniej słodkie od nektarowych.

Wyróżnia się wiele rodzajów miodu, a każdy z nich charakteryzuje się innymi walorami prozdrowotnymi:

  • miód spadziowy - działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie;
  • miód gryczany - wysoka aktywność antybiotyczna, przyspiesza gojenie ran;
  • miód rzepakowy - zapobiega nadciśnieniu, świetne źródło energii;
  • miód akacjowy - odżywia i regeneruje organizm w stanach zmęczenia; polecany przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych; działa też uspokajająco;
  • miód lipowy - wysoka aktywność antybiotyczna; przeziębienia i ból gardła;
  • miód wrzosowy – niezastąpiony przy schorzeniach urologicznych ( zapalenie pęcherza, prostata);
  • miód wielokwiatowy - najmniej kaloryczny, profilaktyka chorób serca, 

Miód naturalny - właściwości

Dzienne zalecane spożycie miodu (60-150 g) wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu ze względu na liczne właściwości lecznicze: przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, odtruwające, adaptogenne, immunoregulujące układ odpornościowy. 

Miód naturalny wspomaga produkcję hemoglobiny, przemianę węglowodanów i lipidów, pracę wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego. 

Miody ekologiczne mają działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, to znaczy, że cieszą się uznaniem również w profilaktyce chorób. 

Żeby miody naturalne zachowały swoją pożyteczność na dłużej, istotne jest przechowywanie ich w szczelnych, szklanych słoikach z dala od nasłonecznienia. 

Miód naturalny - krystalizacja

To ważne, by pamiętać, że krystalizacja jest procesem występującym naturalnie w ekologicznych rodzajach miodów i może być uciążliwa przy ich codziennym użytkowaniu. Dlatego wymyślono technikę kremowania miodu. Dzięki temu zabiegowi miód przybiera gęstą, kremową konsystencję i taki juz pozostaje. Tak przygotowane naturalne miody nie tracą nic ze swoich pierwotnych właściwości.

miody naturalne

Subcategories

Aktywne filtry