Filtruj według

Rodzaj miodu
Rodzaj miodu
Pojemność
Pojemność

Miód naturalny z polskich pasiek

Miód ekologiczny, czyli dobrze znana w kuchni i farmakologii słodka, płynna substancja, jest wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów lub z soku, który został wyssany przez owady z żywych części roślin. Miód naturalny dzieli się zatem na nektarowy, spadziowy oraz mieszany nektarowo-spadziowy. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo najlepsze miody naturalne prosto z pasieki, które charakteryzują się najwyższą jakością oraz są całkowicie pozbawione jakichkolwiek ulepszaczy. Zapraszamy!

Naturalny miód akacjowy, wrzosowy, gryczany i nie tylko

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą miodów naturalnych oraz wyboru najlepszego i najsmaczniejszego rozwiązania dla Państwa! Szeroki wachlarz możliwości pozwala śmiało rzec, że każdy znajdzie dla siebie produkt, który w pełni podbije jego kubki smakowe. A jaki jest Państwa ulubiony miód naturalny — wrzosowy, akacjowy, gryczany, wielokwiatowy, borówkowy, rzepakowy, fasolowy, koniczynowy, nawłociowy, faceliowy, agrestowy czy głogowy?

Jak rozróżniać naturalne miody z pasieki?

Mogłoby się wydawać, iż ze względu na wiele rodzajów miodu naturalnego, niełatwo go rozróżnić. Jednak nic bardziej mylnego — jest to niezwykle proste! Miód naturalny nektarowy (kwiatowy), jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru roślin miododajnych, takich jak akacja, lipa, rzepak czy facelia. Charakteryzuje się jasnożółtą, a czasem nawet słomkową barwą i łagodnym smakiem, z wyjątkiem miodu gryczanego, który przybiera ciemną barwę i ma intensywny smak. Miód naturalny z pasieki należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym naczyniu (słoiku). Miody spadziowe są natomiast ciemniejszej, bursztynowo-brunatnej barwy, a ich konsystencja jest gęstsza. Co więcej, w smaku są intensywne, a tym samym mniej słodkie od nektarowych.

Naturalny miód pszczeli prosto z pasieki

Wyróżnia się wiele rodzajów miodu naturalnego z polskich pasiek, a każdy z nich charakteryzuje się innymi walorami prozdrowotnymi:

  • miód spadziowy — działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie,
  • miód gryczany — wysoka aktywność antybiotyczna, przyspiesza gojenie ran,
  • miód rzepakowy — zapobiega nadciśnieniu, doskonałe źródło energii,
  • miód akacjowy — odżywia i regeneruje organizm w stanach zmęczenia, polecany przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, działa również uspokajająco,
  • miód lipowy — wysoka aktywność antybiotyczna, wsparcie podczas leczenia przeziębienia i bólu gardła,
  • miód wrzosowy — niezastąpiony przy schorzeniach urologicznych (zapalenie pęcherza, prostata),
  • miód wielokwiatowy — najmniej kaloryczny, wspomaga profilaktykę chorób serca.

Właściwości miodu naturalnego

Dzienne zalecane spożycie miodu, wynoszące od 40 do 100 gramów, wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu ze względu na liczne właściwości medyczne. Wykazuje między innymi działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, odtruwające, adaptogenne czy immunoregulujące układ odpornościowy. Miód naturalny wspomaga również produkcję hemoglobiny, przemianę węglowodanów i lipidów, pracę wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, poszczególne miody wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, co oznacza, iż cieszą się uznaniem również w profilaktyce chorób o różnorodnym podłożu.

Jak przechowywać naturalny miód prosto z pasieki?

Jeśli chcą Państwo, aby miody zachowały swoją użyteczność na dłużej, istotne jest przechowywanie ich w szczelnych, szklanych słoikach z dala od nasłonecznienia. Właśnie w takim opakowaniu mogą Państwo nabyć miód naturalny prosto z pasieki dostępny w naszej ofercie! Gwarancja jakości to gwarancja zadowolenia!

Miód naturalny: cena

Istotne jest, by pamiętać, że krystalizacja jest procesem, który występuje naturalnie w miodach, jednak nie stanowi żadnego utrudnienia podczas codziennego spożywania wyrobu. Jednak jeśli wolą Państwo inną konsystencję miodu, warto wspomnieć o profesjonalnej technice kremowania miodu, dzięki której produkt przybiera gęstą, kremową konsystencję oraz taki pozostaje. Tak przygotowane miody naturalne z pasieki nie tracą żadnych ze swoich pierwotnych właściwości.

Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty miodów naturalnych oraz wyboru najsmaczniejszego rozwiązania! W razie jakichkolwiek wątpliwości służymy pomocą!

Faq

Czy szklane słoiki z miodem nie ulegną stłuczeniu w trakcie wysyłki?

Dokładamy wszelkich starań aby nasze produkty docierały do klientów w stanie nienaruszonym. Dlatego też z dużą starannością zabezpieczmy każdy słoik miodu na czas transportu. Słoiki zostają otulone grubą warstwą foli bąbelkowej, trafiają do kartonika jednostkowego a następnie do kartonu zbiorczego. Wszystko to sprawia iż 99,9 % naszych przesyłek dociera bez szwanku w najdalsze krańce Polski a nawet za granicę.

W jakim regionie Polski pozyskiwany jest nasz miód?

Dbamy o to aby nasz asortyment miodów był bogaty. Dlatego wędrujemy z naszymi pszczółkami nie mal po całej Polsce aby pozyskać różne miody odmianowe. Większa część naszych miodów (rzepakowy, agrestowy, borówkowy, akacjowy, wielokwiatowy, faceliowy, nawłociowy) pozyskiwana jest w naszym regionie czyli w obrębie województwa Łódzkiego.

Jakie miody pozyskuje się jako pierwsze?

Pierwszymi, wiosennymi miodami jakie zazwyczaj udaje nam się pozyskać są: agrestowy, rzepakowy, borówkowy i wielokwiatowy.

Kiedy pojawiają się pierwsze, wiosenne miody?

Wszystko zależy od tego jak szybko rozpocznie się wiosna a tym samym wegetacja roślin w danym roku. Zazwyczaj pierwsze zbiory miodu są około połowy maja.

Dlaczego miód rzepakowy sprzedajemy tylko w formie kremowanej?

Miód rzepakowy zawiera w swoim składzie przewagę glukozy. Z tego powodu krystalizuje bardo szybko ( nawet w ciągu kilku dni!) i po skrystalizowaniu przybiera bardzo twardą konsystencję. Z tego powodu poddawany jest procesowi kremowania, a dopiero potem rozlewany w słoiki – aby możliwa była jego konsumpcja. Miód rzepakowy niekremowanego w zasadzie nie sposób wydobyć ze słoika.

Czy miód skrystalizowany jest „niedobry”?

Krystalizacja miodu, czyli zmiana jego konsystencji z płynnej (patoki) na stałą (krupiec) to proces jak najbardziej naturalny i prawidłowy. Nie ma absolutnie żadnego wpływu na jakość czy właściwości miodu. Wręcz przeciwnie, każdy naturalny miód kiedyś skrystalizuje- jeden po kilkunastu dniach, a inny po kilku miesiącach.

Który miód pozostaje najdłużej płynny?

Bez wątpienia miodem który zachowuje najdłużej swą płynną postać jest miód akacjowy. Do miodów krystalizujących dość wolno możemy też zaliczyć miody spadziowe oraz fasolowy.

Który miód wybrać: płynny, skrystalizowany czy może kremowany?

Miód świeżo wirowany z plastra ma postać płynną. Z czasem krystalizuje, co jest jak najbardziej normalnym i naturalnym procesem. Jeśli chcemy zatrzymać proces krystalizacji i zachować jednolitą konsystencję miodu poddajemy go kremowaniu, czyli długotrwałemu, powolnemu mieszaniu. Proces ten zupełnie nie wpływa na jakość czy właściwości miodu. A zatem każdy z tych miodów będzie równie dobry, naturalny. A to którą formę wybierzemy zależy tylko i wyłącznie do naszych osobistych upodobań.

Subcategories

Aktywne filtry