Jak rozpoznać prawdziwy miód? Praktyczne porady
Naturalny miód to nie tylko doskonały, słodki smak, ale przede wszystkim źródło zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że za pomocą miodu można zmniejszyć dolegliwości towarzyszące przeziębieniu, podnieść odporność czy usprawnić pracę serca. Takie prozdrowotne działanie wykazuje jednak tylko zdrowy, odżywczy miód niezawierający sztucznych domieszek. Jak rozpoznać prawdziwy miód pochodzący z naturalnej pasieki? Co odróżnia go od sztucznego? Sposobów jest kilka.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie miodu?
Już podczas zakupów powinniśmy wiedzieć jak rozpoznać prawdziwy miód. To płynne złoto kryje w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. To nie tylko woda i cukier, ale przede wszystkim węglowodany, polifenole, białka, kwasy organiczne oraz szereg witamin i mikroelementów. Dobroczynne działanie tych składników na organizm będzie odczuwalne tylko wtedy, gdy zdecydujemy się na zakup zdrowego miodu. Szczególną uwagę należy zwrócić na etykietę. Miód zawierający fruktozowy syrop kukurydziany (HFC) czy glukozę nadaje się do kosza. Te składniki wykorzystywane są do jego rozcieńczania lub karmienia pszczół. W ten sposób zostaje on pozbawiony naturalnych właściwości odżywczych. Nie warto także wybierać miodu zawierającego informację o pochodzeniu z krajów Unii Europejskiej i spoza niej. Sięgnijmy po rodzime miody, które zawierają pyłki pospolitych, znanych nam roślin.
Jak rozpoznać prawdziwy miód? Sprawdzone sposoby
Istnieje kilka domowych sposobów, pozwalających wykryć czy miód, który właśnie kupiliśmy, jest prawdziwy.
- Test wagi
Naturalny miód jest ciężki. Litrowy słoik powinien ważyć co najmniej 1300 g. - Test smaku
Miodowi koneserzy są w stanie rozpoznać prawdziwy miód, a nawet określić jego wiek w kilka chwil. Ma on początkowo bardzo intensywny słodki smak. Dopiero po chwili uwalnia naturalne aromaty, dzięki którym poznaje się jego skład. Powinno pojawić się lekkie pieczenie w ustach i delikatne drapanie w gardle. - Test ściekania
Naturalny miód wylany jednolitym strumieniem ścieka równomiernie i tworzy stożek na naczyniu. Sztuczny miód zachowa się zupełnie inaczej - jego strumień będzie przerywany, a na naczyniu utworzy się stożek z wgłębieniem. - Test rozpuszczania
Prawdziwy miód dodany do szklanki wody, osiada na jej dnie. Po zamieszaniu tworzy nierównomierne smugi i nie będzie chciał się rozpuścić. Sztuczny miód w kontakcie z wodą rozpuszcza się niemal od razu. - Test zapałki
Test zapałki daje najbardziej oczywisty wynik. Jeśli po zanurzeniu jej w miodzie bez problemu da się ją zapalić, miód jest prawdziwy. - Krystalizacja
Krystalizacja to naturalny proces zachodzący podczas przechowywania miodu. Płynny miód krystalizuje się najczęściej około 4 miesiące od daty rozlania. Jeśli zatem dawno rozlany miód nie uległ temu mechanizmowi, z pewnością nie jest on prawdziwy.
Napisz komentarz Anuluj