Jak wzmocnić odporność na jesień?
Pod koniec lata zazwyczaj jesteśmy wypoczęci, pełni energii i nie myślimy o tym, że już wkrótce zacznie się czas przeziębień oraz infekcji wywołanych przez drobnoustroje. Na szczęście można zadbać o siebie i uchronić się przed chorobami, gdy przyjdą chłodniejsze dni. Jak wzmocnić odporność na jesień i w pełni cieszyć się tą piękną porą roku?
Jedzenie miodu, czyli sprawdzony, tradycyjny sposób na wzmocnienie organizmu
Jeśli chcesz dobrze czuć się w pochmurne i chłodne jesienne dni, postaw na kurację polegającą na codziennym spożywaniu miodu. Codziennie rano przed śniadaniem warto wypić wodę z 1-2 łyżeczkami miodu. Napój ten najlepiej przygotować w godzinach wieczornych poprzedniego dnia. Można dodać do niego trochę soku z cytryny - najważniejsze jednak jest to, żeby nie zalewać miodu gorącą wodą. Jeśli użyjesz wody o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, pszczeli produkt straci większość swoich prozdrowotnych właściwości. Trzeba wiedzieć, że miód działa antybakteryjnie i wiele osób uważa go za naturalny antybiotyk. Jest też źródłem witamin i mikroelementów, ponadto dodaje energii i łagodzi objawy depresji. Kuracja profilaktyczna miodem trwa najczęściej 1-2 miesiące.
Spożywanie warzyw, owoców i innych pokarmów bogatych w witaminy będące antyoksydantami
Witaminy A, C i E to naturalne antyutleniacze, dzięki którym ludzki organizm może poradzić sobie z infekcjami, a także jest mniej wrażliwy na stres oraz zanieczyszczenia środowiska. Witamina A występuje na przykład w dyni i w marchewce. Jest jej sporo także w maśle, tłustych rybach i jajkach. Witamina C to substancja wzmacniająca naczynia krwionośne, której braki szczególnie odczuwać mogą osoby nadużywające alkoholu, przepracowane i palące. Jej obfitym źródłem są kiszonki, cytrusy, a także brokuły, porzeczki i owoce dzikiej róży. Codziennie trzeba też pamiętać o wyjątkowo silnym antyoksydancie, czyli o witaminie E. Jest obecna na przykład w olejach roślinnych, awokado, orzechach i w ziarnach pszenicy. Jedz też czosnek i cebulę - są niezawodne, gdy czuje się pierwsze oznaki przeziębienia.
Jak wzmocnić odporność, gdy jest się na diecie?
Jesień nie jest najlepszym momentem na rozpoczęcie diet niskotłuszczowych, ponieważ większość tłuszczów zapewnia na długo uczucie sytości. Jak wiadomo, gdy jesteśmy głodni, marzniemy szybciej i organizm jest słabszy. Jeśli chcesz, aby dieta redukcyjna nie odbiła się na Twoim zdrowiu jesienią, zadbaj przynajmniej o to, by jeść sycące śniadania. Będziesz mieć dużo czasu na to, by spalić kalorie i zapewnisz swojemu organizmowi energię do działania w pracy. Nie rezygnuj z kasz, łososia, koniecznie jedz kiełki, które są bogactwem wielu różnych witamin, których może Ci brakować.
Nie unikaj wychodzenia z domu
Niestety wraz z końcem lata i wiele osób odczuwa mniejszą ochotę na wychodzenie z domu. Niektórzy wręcz unikają wyjść w innym celu niż po to, by dostać się do pracy lub zrobić zakupy. Siedzenie pod kocem przez całą jesień nie jest dobrym pomysłem, ponieważ unikając spacerów, osłabiamy swoją odporność. Nie znaczy to, że gdy pada deszcz, trzeba spacerować przez godzinę w centrum miasta. Po prostu nie należy zniechęcać się wahaniami temperatur lub powiewami wiatru. Odpowiedni strój i kilka łyków ciepłej herbaty lub zupy przed wyjściem z domu to coś, co zmotywuje do przechadzek, gdy na niebie brakuje słońca. Trzeba też pamiętać o regularnym wietrzeniu mieszkania.
Napisz komentarz Anuluj