miód na odporność
Autor marca 18, 2020 0 Komentarzy

Miód na odporność

Wiele osób szuka dobrych sposobów na odporność, szczególnie na jesień czy zimę. Warto jednak pamiętać, że odporność buduje się przez cały rok. Ponieważ jesteśmy pasieką, będziemy pisać o tym, jak działa miód na odporność i jak go należy stosować, aby tą odporność uzyskać.

Jak działa miód na odporność?

Różne rodzaje miodów mają różne właściwości, więc warto je dobrać w zależności od schorzenia (przeczytaj o rodzajach miodów i ich właściwościach). Jeżeli jednak chcesz po prostu podnieść odporność swoją i swoich bliskich, wybierz miód naturalny, który smakuje CI najbardziej. Najbardziej polecany jest miód gryczany, spadziowy, akacjowy i lipowy.

Przede wszystkim, miody posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego pomagają w stanach zapalnych (np. gardła, śluzówki nosa itp.). Składają się głównie z cukrów prostych (stąd jego pyszny smak), ale istotnymi dla zdrowia składnikami są:

  • witaminy z grupy B (wszystkie oprócz B12);
  • witamina C;
  • śladowe ilości witaminy K i E;
  • enzymy, m.in.: oksydaza glikozydowa, diastaza, fosfataza czy katalaza;
  • antyoksydanty (flawonoidy i karotenoidy);
  • składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas);
  • aminokwasy (prolina, fenyloalanina);
  • kwasy organiczne (kwas kawowy, cytrynowy, bursztynowy i fenylowy).

Regularne spożywanie miodu pobudza organizm do produkcji komórek układu odpornościowego.

Jak spożywać miód?

Jest wiele sposobów na codzienne spożywanie miodu. My przedstawimy jeden z nich. Wieczorem do szklanki przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej) dodaj łyżkę miodu, i odstaw na noc (najlepiej na 10-12h). Rano dodaj cytrynę, limonkę lub świeży imbir, wymieszaj i wypij na czczo. Dopiero po 30 minutach zjedz śniadanie. Jest to istotne, ponieważ mikstura ta poprawi również działanie układu pokarmowego (można się pozbyć np. wzdęć, z którymi boryka się wiele osób).

Należy pamiętać, aby woda do przygotowania “mikstury” nie była gorąca, ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija zdrowotne właściwości miodu. Dlatego też miód nie będzie działał, gdy dodamy go do pieczenia mięs czy do ciasta. W takim przypadku ma on już tylko walory smakowe.

Warto również zastanowić się nad stosowaniem miodu z kurkumą, co może przynieść jeszcze lepsze efekty. Na ten temat pisaliśmy w poprzednim artykule.

Napisz komentarz